Afbeelding
bdu

Kliekje

11 september 2019 om 11:33 Lokaal/Column

Zondag deed ik mee aan de Amsterdam City Swim; een zwemtocht van twee kilometer door de hoofdstedelijke grachten om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose. Wie na de hartverwarmende tocht door het koude grachtenwater het finishponton opstapte, kreeg gelijk een verse badjas omgehangen. Een mooi gezicht al die witgebadjaste deelnemers en een mooi aandenken aan een bijzonder evenement. Omdat ik al zo'n collectorsitem in mijn kast heb hangen, was ik blij dat de organisatie dit jaar aankondigde de gebruikte badjassen te gaan recyclen. Maar in de pendelbus van finish- terug naar startlocatie ving ik daar een gesprekje over op tussen twee mannen: ,,Mooi dat ze de materialen gaan hergebruiken, maar waarom niet alles naar de stomerij en dan volgend jaar opnieuw gebruiken?! Re-use is nog altijd beter dan recycle."

De Stichting Ideële Reclame is het vast met die mannen eens. Na de #doeslief-campagne lanceerden zij maandag een nieuwe leus om mensen te inspireren de wereld een beetje beter te maken: 'Waardeer het, repareer het'. In vier televisiespotjes zien we hoe mensen nieuw leven geven aan een spijkerbroek, een koffiemachine, een koffer en speelgoed. Door het te (laten) maken. Om de man die met naald en draad een lapje aan zijn kapotte spijkerbroek maakt moest ik - met de trends in denimland in gedachten - wel even gniffelen. Maar het doet niets af aan de boodschap. Waarom iets nieuws kopen als het oude nog te maken is?

In toenemende mate ontstaat de roep om iets aan onze weggooimentaliteit te doen. In de zomer verscheen op StadNijkerk.nl een artikel over het tegengaan van voedselverspilling in Nijkerk. De gemeente wil daarbij eerst de aandacht richten op voedsel dat mensen thuis weggooien. Dat schijnt om 41 kilo per persoon per jaar te gaan. Omdat schil- en botafval niet meetelt, kan ik dat maar moeilijk geloven. Zoveel?! Waar is dat cijfer op gebaseerd? Ik geloof echt niet dat wij thuis 123 kilo per jaar aan voedsel in de groene kliko flikkeren. Maar ook hier geldt: alle initiatieven die er zijn om verspilling tegen te gaan, zijn meegenomen. De gemeente werft een adviseur circulaire economie om bedrijven en producenten daarbij te helpen. En thuis kunnen we natuurlijk ook van alles doen. Creatief kokkerellen met de leftovers van een dag eerder bijvoorbeeld. Of kliekjes delen met buurtgenoten (met apps als Thuisafgehaald), voor wie niet drie dagen hetzelfde wil eten en toch iets wil doen tegen voedselverspilling.

Nelleke den Besten.

advertentie
advertentie