Daisy Veenstra(@Daiisz95) is psycholoog en maakt populaire raps op TikTok.
Daisy Veenstra(@Daiisz95) is psycholoog en maakt populaire raps op TikTok. Bruce Coolen

Jongeren leren rappen en graffiti spuiten tijdens Leesfestival

Activiteiten

NIJKERK Bibliotheek Nijkerk organiseert in samenwerking met Boekhandel Roodbeen tijdens de Boekenweek voor Jongeren voor de tweede keer het Leesfestival. Het thema is ‘straatcultuur’.

In de Bibliotheek van Nijkerk is er op zondagmiddag 26 september een optreden van Daisy Veenstra. Daisy (@Daiisz95) is psycholoog en maakt populaire raps op TikTok. Haar raps gaan over hulp durven vragen, niet lekker in je vel zitten en emoties durven uiten. In zeer korte tijd raakte Daisy populair bij de jeugd. Sommige van haar nummers zijn al bijna een miljoen keer beluisterd. Haar optreden begint om 15.00 uur.

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober zijn er graffiti workshops onder leiding vanRalph van Slooten van het Kunstlokaal. Je leert alles over de spuitbustechnieken en neemt je eigen kunstwerk mee naar huis. Op 1 oktober is er ook een workshop collage maken. Niet een standaard collage, maar werken met bestaande afbeeldingen, letters en woorden om tot een nieuw en uniek kunstwerk te komen. Ralph daagt je uit om een stap verder te gaan dan alleen het knippen en plakken van plaatjes. 

Het Leesfestival wordt afgesloten met een optreden van Spoken Word artiest ‘Bekvegter’ op zondagmiddag 3 oktober in Bibliotheek Nijkerk. De Belgische Martijn Nelen alias Bekvegter praat over de samenleving in de vorm van slam poetry, zoals over politiek, racisme en sociale ongelijkheid. Ook dit optreden begint om 15.00 uur. 

Naast de activiteiten die plaatsvinden in de Bibliotheek zijn er schrijversbezoeken op de Nijkerkse middelbare scholen. Het Paashuis organiseert in samenwerking met de Bibliotheek op vrijdagavond 24 september ook een Rapworkshop. Onder leiding van een professionele rapper kunnen jongeren hun eigen rap maken. Wie de beste rap schrijft, mag aan het eind van de avond een opname maken, samen met de rapper.

In september en oktober is er voor de jeugd van 13 tot 18 jaar een actie abonnement. Voor 10 zijn zij een jaar lang lid van de Bibliotheek. ,,Hiermee kan je boeken, e-books/luisterboeken lenen, gebruik maken van de Uittrekselbank, gratis oefenen voor je rijbewijs en nog veel meer”, zo laat de bibliotheek weten. 

In het kader van de Boekenweek heeft ook Boekhandel Roodbeen diverse activiteiten, zoals een Meet and Greet met bekende auteurs, een creatieve workshop en een flmavond Love Simon. Meer informatie hierover op hun website: www.boekhandelroodbeen.nl.

Voor meer informatie en inschrijven kijk je op www.bibliotheeknijkerk.nl.

advertentie