Van links naar rechts: Adriaan Buitink, Sanne Koudijs, Sandra Timmer, Peter Langbroek, Maaike van Dijk en Ely Hackmann.
Van links naar rechts: Adriaan Buitink, Sanne Koudijs, Sandra Timmer, Peter Langbroek, Maaike van Dijk en Ely Hackmann. ARJEN GERRITSMA

Bibliotheek en lokale media lanceren platform ‘Kiezen voor Nijkerk’

15 september 2021 om 08:00 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK Op de Dag van de Democratie, woensdag 15 september, lanceren de Bibliotheek Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken, omroep A1 Mediagroep en nieuwsmedia nijkerk.nieuws.nl en Stad Nijkerk gezamenlijk het platform ‘Kiezen voor Nijkerk’. Op het platform besteden de vier organisaties in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 veel aandacht aan de verkiezingen en alles wat daarbij komt kijken. Ook schakelen ze de hulp van inwoners in door een speciale verkiezingspoll te houden. 

Het platform ‘Kiezen voor Nijkerk’ moet een plek worden waar al het nieuws rondom de lokale verkiezingen te vinden is. ,,We willen zorgen voor een gedoseerde informatievoorziening, in heldere taal. Niet abstract, maar zo concreet mogelijk”, legt Adriaan Buitink van A1 Mediagroep uit. ,,Ons doel is dat meer mensen beter geïnformeerd worden en bewuster gaan stemmen op 16 maart 2022”, vult Ely Hackmann van nijkerk.nieuws.nl aan. ,,De gemeenteraad bepaalt het reilen en zeilen in een gemeente als het gaat om onderwerpen als wonen, verduurzaming en energietransitie, economie, sociaal welzijn, onderwijs en veilige leefomgeving. Daarom zijn deze lokale verkiezingen belangrijk. Tegelijk is het een ver-van-mijn-bed-show voor veel mensen. Wij proberen te verduidelijken om zo mensen aan het denken te zetten.”

Wij begrijpen dat alle verkiezingsprogramma’s doornemen niet iedereen zijn hobby is

CENTRALE PLEK Het initiatief is van groot belang voor de inwoners van de gemeente Nijkerk, zo vindt Peter Langbroek van A1 Mediagroep: ,,Er wordt steeds meer door de landelijke overheid aan de gemeenten overgelaten. Beleid kan dus meer op de inwoners worden toegesneden. Hoe gebeurt dat in Nijkerk? Welke partij maakt daar welke keuzes in? Hoe goed weet de burger wat de partijen willen en omgekeerd? Beleid in en over je achtertuin, als het ware. Daar moet je tijd voor maken om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken.” 

Door het laatste nieuws, interviews, achtergrondverhalen en activiteiten rondom de gemeenteraadsverkiezingen te bundelen op één centrale plek, hoopt de werkgroep die keuze te vereenvoudigen. ,,Wij begrijpen dat alle verkiezingsprogramma’s doornemen niet iedereen zijn hobby is. Wij willen proberen die extra vertaalslag te maken van de lokale politiek naar de burger. Een zo compleet mogelijk beeld te schetsen en ook juist de verschillen tussen partijen zichtbaar te maken. Zodat inwoners met voldoende kennis richting dat stemhokje kunnen”, aldus redacteur en journalist Sanne Koudijs van de Stad Nijkerk.

Meepraten over beleid in en over je achtertuin in de gemeente Nijkerk? Doe de verkiezingspoll hier.

PLANNEN De lancering van het platform ‘Kiezen voor Nijkerk’ is pas het begin, want de leden van de werkgroep hebben nog genoeg plannen voor de komende maanden. Zoals een politiek café, live debatten, mooie interviews en achtergrondverhalen en verschillende activiteiten rondom het thema democratie. Teamleider en programmamaker van de bibliotheek, Sandra Timmer, vertelt daarover: ,,Meer dan ooit is onze democratie en alles wat daarmee samenhangt in de actualiteit. De aandacht voor burgerschap en manieren om burgers dichterbij (lokale) politiek te brengen wordt steeds groter. De rode draad: we hebben allemaal behoefte aan betrouwbare informatie en plekken voor dialoog en uitwisseling. Juist de Bibliotheek, als huiskamer van stad of dorp, is een geschikte plek om daar samen met burgers invulling aan te geven. De collectie bestaat uit meer dan boeken. Denk ook aan film, muziek en activiteiten. Wij gebruiken deze rijkdom van de bibliotheek om het thema democratie op een boeiende manier onder de aandacht brengen met en voor de inwoners van de gemeente Nijkerk.”

De aandacht voor burgerschap en manieren om burgers dichterbij (lokale) politiek te brengen wordt steeds groter

POLL Daarnaast lanceert de werkgroep vandaag (15 september) een speciale verkiezingspoll voor alle inwoners van Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. De poll is een manier om te peilen wat inwoners verwachten van de politieke partijen die straks verkozen willen worden in de nieuwe gemeenteraad. Met vragen als ‘Wat zijn voor jou de belangrijkste onderwerpen die (politieke) aandacht verdienen?’, ‘Waar maakt jij je in onze gemeente de grootste zorgen om?’, ‘Ben je van plan om te gaan stemmen?’ en ‘Wat zou je in onze gemeente doen met 50.000 euro?’. De uitkomsten worden gedeeld met de lokale partijen en worden besproken tijdens interviews en uitzendingen.

De verkiezingspoll is te vinden op: https://www.bibliotheeknijkerk.nl/kiezen-voor-nijkerk.html. Invullen kan tot en met 1 oktober. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie