Afbeelding
Pixabay

Autodieven sloegen vorig jaar vaker toe in Nijkerk

19 januari 2023 om 09:55 Misdaad

NIJKERK Autodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe, meldt kenniscentrum LIV donderdag (19/1) op basis van aangiftecijfers van de RDW en de politie. Met name oudere auto’s zonder beveiligingssysteem zijn bij dieven populair.

Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) telde afgelopen jaar bijna 6000 autodiefstallen, zo’n elf procent meer dan een jaar eerder. Naast auto’s werden er afgelopen jaar ook meer voertuigen als motoren, brom- en snorfietsen en bedrijfswagens gestolen. In totaal werden er ruim 22.300 voertuigen gestolen, gemiddeld zo’n 21 procent meer dan in 2021.

In 2022 werd in Nijkerk 23 keer aangifte gedaan na diefstal van een voertuig. In 2021 gebeurde dit 16 keer. Tegelijkertijd werd in 2022 11 keer een voertuig teruggevonden (48 procent van alle gestolen voertuigen).

AUTODIEFSTAL In bijna alle gemeenten werd vorig jaar in ieder geval één voertuig ontvreemd. Relatief het vaakst gebeurde dat in Valkenburg aan de Geul, Diemen, Heerlen, Schiedam, Rotterdam, Den Haag, Enschede en Maastricht.Kijken we specifiek naar autodiefstallen, dan vallen met name de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Valkenburg aan de Geul, Waalre en Rijswijk op als plaatsen waar relatief veel auto’s werden gestolen.

Dieven hadden het vooral een stuk vaker gemunt op elektrische en hybride voertuigen

MOTOREN Het aantal diefstallen van motoren lag vorig jaar zelfs op het hoogste niveau in ten minste vijf jaar tijd. In totaal werden er meer dan 1.600 gestolen. In Valkenburg aan de Geul, Diemen en Rijswijk werden deze relatief het vaakst meegenomen.Ook werden er vorig jaar meer dan 12.500 brom- en snorfietsen ontvreemd. Met name in Enschede, Tilburg, Maastricht, Schiedam, Rotterdam en Helmond gingen dieven er relatief vaak op zo’n tweewieler vandoor.Autodiefstallen

ELEKTRISCH Dieven hadden het vooral een stuk vaker gemunt op elektrische en hybride voertuigen. Toyota’s werden het vaakst gestolen, zowel de elektrische varianten als de benzineauto’s van het Japanse merk. Volgens het LIV zijn auto’s van drie, vier of vijf jaar oud het vaakst doelwit. Maar ook het aantal diefstallen van auto’s van twintig jaar of ouder is volgens het kenniscentrum opvallend gestegen. In iets minder dan de helft van de gevallen werd de auto weer teruggevonden.


Over de cijfers
In dit onderwerp vind je per gemeente het aantal voertuigdiefstallen terug. Het gaat daarbij om cijfers over het  2022. Naast het totaalcijfer vind je in het dropdownmenu ook het cijfer uitgesplitst naar verschillende voertuigtypes terug. Daarnaast hebben we het aantal gestolen voertuigen afgezet tegen het aantal inwoners van de gemeente, waarmee je op een relatief cijfer komt: het aantal gestolen voertuigen per tienduizend inwoners. Dat getal bepaalt de kleur op de kaart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie