Een bedrijfsinbraak tot driemaal toe bij een tankstation aan de Koninginneweg in Hoevelaken in augustus vorig jaar.
Een bedrijfsinbraak tot driemaal toe bij een tankstation aan de Koninginneweg in Hoevelaken in augustus vorig jaar. Politie/Omroep Gelderland

Aantal misdrijven in Nijkerk stijgt, maar wel minder ‘high impact’

18 januari 2023 om 09:54 Misdaad

NIJKERK Het aantal geregistreerde misdrijven is vorig jaar landelijk met zo’n 7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. De politie noteerde in totaal bijna 797.000 misdrijven, tegenover zo’n 743.000 in 2021. Ondanks de toename is het criminaliteitscijfer nog altijd lager dan voor corona, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van bijgewerkte politiecijfers.

De stijging was in Nijkerk minder groot. Hier registreerde de politie 1.398 misdrijven vorig jaar. Dat is ‘slechts’ 5,4 procent meer dan in 2021, toen er 1.327 misdrijven werden geregistreerd door de politie.
In onze stad steeg het aantal misdrijven, maar daalden wel alle zogenaamde ‘high impact crimes’. Het aantal woninginbraken daalde van 23 in 2021 naar 15 vorig jaar en mishandelingen van 43 naar 41. Straatroven en overvallen werden in beide voorgaande jaren niet opgetekend door de politie. Meldingen van online oplichting, ‘cybercrime’ daalde naar 55; in 2021 waren er daar nog 80 gevallen van.

Veel van de misdrijven hebben een directe relatie met het weer opengaan van winkels en horeca

Tussen 2012 en 2020 daalde het aantal geregistreerde misdrijven in het hele land vrijwel onophoudelijk. In 2021, het ‘tweede coronajaar’, bereikte het aantal delicten het laagste niveau sinds het begin van de huidige tellingen. Volgens de politie wordt de stijging sterk beïnvloed door de versoepeling van de coronamaatregelen begin vorig jaar. ,,Bij de gestegen misdrijven staan veel delicten die een directe relatie hebben met het weer opengaan van winkels, horeca en de toename van mobiliteit”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

(Artikel gaat verder onder de interactieve afbeelding).


In de Brabantse gemeente Hilvarenbeek steeg het aantal geregistreerde misdrijven het hardst: van 423 in 2021 naar 729 vorig jaar. Dat is een toename van ruim 70 procent. Na Hilvarenbeek volgen het Overijsselse Wierden (stijging van 47 procent),  Harlingen in Friesland (toename van 40 procent) en het Overijsselse Borne (31 van procent).

In 127 gemeenten werden juist minder misdrijven geregistreerd dan in 2021. In Eemnes (provincie Utrecht), Pekela in Groningen en Urk daalde het aantal op jaarbasis het hardst.

HIGH IMPACT Van de zogeheten high impact crimes - een verzamelnaam voor misdrijven die volgens de politie grote impact hebben op het slachtoffer en de maatschappij - noteerde de politie onder andere meer woninginbraken (toename 3 procent), gevallen van mishandeling (stijging 13 procent) en straatroven (7 procent). Het aantal overvallen daalde met 2 procent licht vergeleken met een jaar eerder.

CYBERCRIME Het aantal meldingen van onlinecriminaliteit bleef landelijk met zo’n 14.000 min of meer gelijk. Van 2018 tot en met 2021 steeg het aantal gevallen van cybercrime nog flink. In die periode vervijfvoudigde het aantal geregistreerde onlinemisdrijven.

Stad Nijkerk app
Stad Nijkerk heeft nu ook een app! Al het (lokale) nieuws altijd binnen handbereik. Download hier de gratis Stad Nijkerk app.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie