Afbeelding
Politie

Ook in Nijkerk flink meer bestuurders betrapt op rijden onder invloed

2 december 2022 om 11:30 Overig

NIJKERK In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er in het hele land al meer mensen door de politie betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021. Tot en met oktober schreef de politie ruim 36.000 processen-verbaal uit. In heel 2021 waren dit er 31.600. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van recent bijgewerkte politiecijfers.

Het aantal mensen dat onder invloed achter het stuur zat is ook hoger dan in 2019, het laatste jaar vóór corona. Toen werden in heel het jaar namelijk 32.000 mensen betrapt. De processen-verbaal die de politie heeft uitgeschreven voor rijden onder invloed, gaan niet alleen over rijden onder invloed van alcohol. Ook mensen die met drugs of bepaalde medicijnen achter het stuur zitten zijn meegeteld, of bestuurders die een alcoholtest weigerden.

NIJKERK In Nijkerk werden in de eerste tien maanden van dit jaar al 86 boetes hiervoor uitgeschreven, ten opzicht van 74 in dezelfde periode in 2021. Dat is maar liefst 16,2 procent meer. In de directe omgeving werden alleen in de gemeente Leusden minder bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In Amersfoort was de stijging zelfs 93,6 procent. Landelijk steeg het aantal uitgeschreven processen-verbaal met ‘slechts’ 14 procent. 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Het aantal bestuurders onder invloed is in de eerste tien maanden van 2022 relatief het hardst toegenomen in de provincie Limburg (35 procent). Gelderland volgt met een toename van 34 procent. Van de gemeenten steeg het aantal rijders onder invloed het hardst in Gennep. In de Limburgse grensgemeente is het aantal gevallen verachtvoudigd.

Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat mensen die tijd willen inhalen

JONGER DAN 25 JAAR Volgens alcoholinstituut STAP is het lastig om een exacte oorzaak van de stijging te achterhalen, maar volgens een woordvoerder kan het een ‘aftercovideffect’ zijn: ,,Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat mensen die tijd willen inhalen. We zien bijvoorbeeld ook dat het alcoholgebruik onder jongeren absoluut niet is afgenomen”, zegt een woordvoerder. Volgens CBS-cijfers was in 2021 bijna een derde van de verdachten voor rijden onder invloed jonger dan 25 jaar. Volgens STAP zou het ook kunnen dat de politie meer is gaan handhaven.

NIET MEER CONTROLES De politie is naar eigen zeggen juist niet meer aan het controleren op de alcoholwetgeving. ,,We hebben evenveel aandacht voor het rijden onder invloed als voorgaande jaren”, aldus een politiewoordvoerder. Wel wordt het loslaten van de coronamaatregelen genoemd. ,,Het openbare en sociale leven kwam weer langzaam op gang en daardoor nam de verkeersintensiteit in vergelijking tot 2021 en 2020 flink toe.” De politie denkt dat tijdens de zomervakantie mensen vaker in eigen land verbleven en meer met de auto de weg op gingen door problemen met het openbaar vervoer. Dit zou mogelijk bij kunnen dragen aan de toename van het aantal beschonken automobilisten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie