Afbeelding
Google Maps

Vorig jaar stijging in aantal treinstoringen: ook in Nijkerk en Hoevelaken

26 januari 2022 om 06:30 Verkeer en vervoer

NIJKERK Treinreizigers kregen in 2021 meer grote storingen te verduren dan een jaar eerder, al hebben ze hier nog steeds minder mee te maken dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een analyse op gegevens van Rijdendetreinen.nl van alle storingen waardoor treinen minstens 10 minuten waren vertraagd.

Op station Nijkerk waren vorig jaar 33 storingen met een tijdsduur van minimaal 10 minuten. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met een jaar eerder. Van de storingen vond 79 procent doordeweeks plaats en 24 procent tijdens de avond- of ochtendspits.
Op station Hoevelaken steeg het aantal storingen zelfs met 88 procent (van 26 naar 49).

In 2021 waren op spoortrajecten in het hele land 4.150 vertragingen van tien minuten of langer. Dat is meer dan de 3.585 storingen die in 2020 werden geteld. In 2019 hadden reizigers nog met 4.639 storingen te maken.


Rotterdam Centraal kreeg in 2021 net als een jaar eerder de meeste treinstoringen te verduren, namelijk 421. Daarna volgen Schiphol Airport en Utrecht Centraal met respectievelijk 314 en 308 storingen. Breda, Amersfoort Centraal, Arnhem Centraal, Amsterdam Centraal en Leiden Centraal staan eveneens hoog in de lijst, met elk meer dan 200 storingen.

De meeste storingen vorig jaar zijn veroorzaakt door problemen met het treinmaterieel, namelijk een derde van het totaal. Ook problemen met de infrastructuur zijn een belangrijke oorzaak van niet-rijdende of vertraagde treinen. In dat geval gaat het bijvoorbeeld om een beschadigde bovenleiding, een defecte overweg of een wisselstoring.

OP TIJD? De NS zegt in een reactie zijn eigen prestaties te beoordelen door onder meer te bekijken hoe vaak reizigers op tijd aankomen. De spoorvervoerder schat in dat 94,4 procent van de reizigers in 2021 op tijd was, een verbetering ten opzichte van de 93,5 procent die een jaar eerder werd gemeten. 

De NS vervoerde dagelijks gemiddeld 611.000 reizigers, een ruime halvering ten opzichte van 2019, toen er nog geen coronapandemie was.
De cijfers over treinstoringen van Rijdendetreinen.nl gaan overigens niet alleen over de NS, maar ook over regionale vervoerders als Connexxion en Keolis.

advertentie
advertentie