Afbeelding
Harry Koelewijn

Voor het eerst in jaren telt Nederland weer meer fysieke winkels, maar profiteert ook Nijkerk?

3 mei 2022 om 14:04 Winkels

NIJKERK Het aantal fysieke winkelvestigingen is voor het eerst in jaren licht gestegen in Nederland. Op 1 januari van dit jaar telde Nederland 83.800 winkels, 655 meer dan een jaar eerder (een lichte stijging van 0,7 procent). In negen van de tien grootste gemeenten kunnen shoppers op dit moment op meer plaatsen terecht dan in 2021. Dat meldt het CBS dinsdag.

In Nijkerk steeg het aantal winkelvestigingen met slechts 0,5 procent. In de praktijk gaat het waarschijnlijk om slechts één winkel erbij, maar het CBS rondt de absolute aantallen in de kaart hieronder af op vijftallen. (Omwille van geheimhouding kan het CBS naar eigen zeggen geen niet-afgeronde cijfers over het aantal winkels delen). De gemeente Nijkerk lijkt daarmee te profiteren van de regiogemeenten rond Amersfoort die allemaal een stijging laten zien. Aan de oostkant laat een viertal Veluwse gemeenten juist een daling zien, vooral Putten. 

Er kwamen vooral meer zaken bij die eten en drinken verkopen, zoals (banket)bakkers, supermarkten en slijterijen. Het aantal boekhandels daalde volgens het statistiekbureau juist sterk. In 2021, het tweede coronajaar, verdwenen er meer boekhandels dan in de drie voorafgaande jaren samen. 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Wat verder opvalt is dat in iets meer dan de helft van de gemeenten het aantal fysieke winkelvestigingen steeg. In onder meer Vlieland, het Limburgse Bergen en Renswoude in de provincie Utrecht nam dit aantal toe, al gaat het hier in absolute zin maar om een handjevol winkels.
Het CBS noteerde juist stevige afnames in onder andere Lopik, Oostzaan, Westervoort en Blaricum.Van de tien grootste gemeenten daalde alleen in Groningen het aantal winkels licht. In onder andere Nijmegen, Tilburg en Breda kwamen er juist meer bij.

AFNAME Ondanks de toename van afgelopen jaar, kan er op flink minder fysieke plekken gewinkeld worden dan in 2010. Toen telde ons land op het hoogtepunt nog ruim 97.000 winkelvestigingen. Volgens het CBS bestaat het grootste deel van het Nederlandse winkellandschap uit kledingwinkels (17 procent van het totaal aantal vestigingen), gevolgd door winkels in huishoudelijke artikelen en supermarkten (beiden 8 procent).


Een hele lichte trendbreuk is zichtbaar dit jaar. - Foto: CBS


Er zijn flinke verschillen in de verschillende winkelbranches. - Foto: CBS

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie