Gijs van Veldhuizen gaat met pensioen

30 december 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Na een periode van 38 jaar werkzaam te zijn geweest in politiedienst, waarvan ongeveer 25 jaar in Hoevelaken, maakt wijkagent Gijs van Veldhuizen (61) officieel met ingang van 1 februari 2014 gebruik van zijn levensloopregeling met aansluitend vervroegd pensioen. Om zijn vertrek niet onopgemerkt voorbij te laten gaan vindt er op dinsdag 7 januari van 15.00 tot 17.00 uur een afscheidsreceptie plaats in het 'Koetshuis', Spoorstraat 34 in Nijkerk, waar belangstellenden van harte worden uitgenodigd om hem de hand te schudden.

door Gerrit Steen

In de laatste week van zijn 'wijkagentschap' spreek ik hem, gezeten achter zijn bureau aan het Van Aalstpein, waar hij net bezig is om de laatste processen verbaal weg te werken. Hij oogt fit en is nog in de kracht van zijn leven, maar houdt het na 38 jaar politiedienst in Hoevelaken toch voor gezien, ,,Het is mooi geweest, het is tijd om wat meer tijd aan mijn gezin te besteden. Op vrijwilligersgebied zullen de mensen me nog regelmatig tegenkomen, maar niet meer als wijkagent", aldus Gijs van Veldhuizen.

Watersnoodramp

Gijs van Veldhuizen is in 1953 in Zeeland geboren: ,,Dat was het jaar van de watersnoodramp. Ons gezin woonde in Zeeland en moest vertrekken vanwege de ramp en kwam in Renswoude terecht. Mijn ouders kregen onderdak bij mijn oom op de boerderij waar ik ben geboren. Later zijn we naar Lunteren verhuisd waar ik mijn schooltijd heb doorgebracht. Na zijn diensttijd is Van Veldhuizen in 1976 naar de Rijkspolitieschool gegaan in Apeldoorn, waar hij de opleiding volgde voor wachtmeester der Rijkspolitie. ,,In 1977 moest ik kiezen naar welk district ik wilde, dat was in de eerste plaats district Apeldoorn en in de tweede plaats Middelburg."

Hoevelaken

,,Het werd uiteindelijk Apeldoorn en zo kwam ik in 1977 op post Hoevelaken terecht en kreeg als mentor Paul van der Meyde toegewezen, die toen Wachtmeester der Rijkspolitie der Eerste Klasse was. Ik had een bijzondere band met Paul, we hadden niet alleen binnen maar ook buiten het werk contact met elkaar. Tijdens een wintersportvakantie met hem heb ik mijn vrouw leren kennen. Ik ben in 1980 met haar getrouwd door de toenmalige burgemeester Hoekstra in de Stuw, dat was best uniek. Het vond in de Stuw plaats omdat op dat moment de Raadzaal in het gemeentehuis verbouwd werd. Ik ben in 1980 met mijn vrouw in Hoevelaken gaan wonen. De begintijd in Hoevelaken heb ik in de kost gezeten bij mevrouw Fontein in het pand naast de Oude Smederij van kapsalon Vink. Je moest namelijk in je standplaats wonen. We hebben bij haar een prima tijd gehad."

Reorganisatie

,,In 1993 kwam de grote reorganisatie en deed de regiopolitie zijn intrede. We hebben als groep Nijkerk een kritisch geluid laten horen aan de toenmalige minister Dales. Dat werd ons niet in dank afgenomen. We hadden dat op schrift gesteld en naar de politiek gestuurd, tot premier Ruud Lubbers aan toe. We meenden het uit de grond van ons hart, dicht bij de bevolking staan vonden wij belangrijk, het directe contact met de burger zagen wij wegebben. Uiteindelijk bleven in Hoevelaken twee wijkagenten zitten, Jan Schut en Paul van der Meyde. De rest van de troepen ging naar Nijkerk. In 1996 zijn we allemaal naar Barneveld verhuisd. Van 1996 tot 2001 fietste ik dagelijks vanuit Hoevelaken naar Barneveld heen en weer, ik ben eigenlijk altijd een straatdiender gebleven."

Lastig

,,In 2001 werd ik wijkagent in Hoevelaken, samen met Paul van der Meyde. Ik had de kleinste helft van Hoevelaken, de oostkant, maar ook Zwartebroek en Terschuur. Ik begon als wijkagent in de periode dat de MKZ crisis in Kootwijkerbroek speelde. Dat was niet makkelijk voor mij met agrarisch bloed in de aderen, boeren aanzeggen dat hun vee geruimd moest worden. En aan het eind van dat jaar, op 9-11, de aanslag op het WTC in New York. Dat veranderde de wereld, inclusief Nederland, pas echt. Toen Paul van der Meyde in 2005 met pensioen ging werd ik verantwoordelijk wijkagent voor heel Hoevelaken en raakte ik Terbroek kwijt. Hoewel je als wijkagent niet alles alleen hoeft te doen, werd er wel van je verwacht dat je van alles op de hoogte was, dat je wist wat er speelde. Als dat over 9500 inwoners gaat, is dat echt te veel. Paul van Baaren is hier in 2011 gekomen, ik heb hier zes jaar alleen gezeten. Toen Paul erbij kwam was dat een verademing."

Veiliger

,,Hoevelaken is in mijn ogen de laatste jaren veiliger geworden, dat blijkt uit de cijfers. Het komt mede doordat de burgers meer melden. Dat kan een verdachte auto zijn of jeugd die op een bepaalde plek rotzooi trapt. Ik merk dat dit steeds meer voorkomt. De mensen gaan je steeds beter vinden, ook via de email. De sociale controle is er op vooruit gegaan. Van de politie wordt verwacht dat we meer boeven vangen, dat betekent wel dat we bepaalde taken moeten afstoten. Vroeger was er een Rijkspolitieman/vrouw op 750 inwoners. Nu is de politieorganisatie anders opgezet en is er in iedere plaats een wijkagent op 5000 inwoners met daar om heen ondersteunende collega's."

Snel beschikbaar

,,We zitten nu weer in een reorganisatie, de politiemeldkamers worden gecentraliseerd met die van de brandweer en de ambulancedienst. Nu zijn er 22 meldkamers, dat moeten er 10 worden. De politieregio's zijn van 25 heringedeeld naar 10. Ik zie daar de voordelen wel van in, je krijgt meer armslag, je hebt snel een grotere cluster collega's bij elkaar, zoals rechercheonderzoeken etc. De politiezorg is nu anders georganiseerd dan in het begin. Mensen moeten goed begrijpen dat er ieder moment van de dag één of twee politieauto's snel ter beschikking zijn, men kan zijn wijkagent ook altijd bereiken per mail of per telefoon. In Hoevelaken kennen we twee spreekuurmomenten, dinsdag van 15.00 - 1700 uur en donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur aan het Van Aalstplein 3 alhier. Gemiddeld komen er dan twee tot drie personen op het spreekuur, 80% van onze tijd zitten we in de wijk. Paul van Baaren is van dezelfde leeftijd als ik, hij zit nu twee jaar hier en begint Hoevelaken aardig te kennen."

,,Op 12 december heb ik mijn laatste werkdag gehad. Op dinsdag 7 januari 2014 neem ik officieel afscheid van mijn politieloopbaan, dat gebeurt in Nijkerk in Het Koetshuis. Mensen die mij de hand willen drukken zijn welkom van 15.00 tot 17.00 uur."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie