Column Cactus: Blijven bruisen

9 december 2013 om 00:00 Nieuws

Je komt er deze week in Niekark natuurlijk niet onderuit : het Glazen Huys. Rechtstreeks vanuit het Regthuys. Op de website van het Glazen Huys wordt het duidelijk uitgelegd: 'We steunen het doel van 3FM seriousrequest.3fm.nl en 3 Nijkerkse goede doelen. Het bedrag dat we met z'n allen bij elkaar brengen wordt fifty-fifty verdeeld. Dat betekent dat de helft naar Serious Request van 3FM gaat en de andere helft naar Nijkerk. Naar 3 doelen/projecten in Nijkerk die we gezamenlijk gaan kiezen.Op zaterdag 14 december, aan het einde van de avond, horen de 3 Nijkerkse goede doelen hoeveel geld er is ingezameld en hoeveel geld elk doel ontvangt. Tijdens de week van Serious Request zetten we Nijkerk op de kaart met het geweldige bedrag dat we persoonlijk brengen naar het Glazen Huis van 3FM in Leeuwarden'.

En zo is 't. Niekark op de kaart, voorzover dat natuurlijk al niet lange tijd het geval is, want wie kent de stad met de Mooiste Toren van Nederland niet? Om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij het Glazen Huys is het een mogelijkheid om naar het centrum van Niekark te gaan maar ook thuis kan iedereen de hele week meegenieten, gewoon de Kabelkrant aanzetten en het Glazen Huys komt uw huiskamer binnen. Niet dat het kijken naar DJ's en presentatoren nou zo'n opwindend gebeuren is, integendeel, zij horen vooral zichzelf graag praten en dat is nou net wat ze zo min mogelijk zouden moeten doen, maar de muziek, de gasten, de speciale acties, de onverwachte zaken en veel bekende Niekarkers als de burgemeester, Jan van 't Veld, Nico Fiegen en Janneke van Heugten in beeld en aan het woord (en nou heb ik het alleen nog maar over afgelopen maandagmorgen) maken dan weer een hoop goed. Live Lokale televisie voor goede doelen, typisch iets voor de decembermaand, leuk om te zien en absoluut sfeervol.

En dat alles in het voormalige Waaggebouw. Op de plek waar DJ's nu plaatjes draaien liepen vroeger paarden, koeien, varkens, handelaren en boeren. Als klein jochie was ik op maandagochtend vaak te vinden in en rond 'De Waag'. Slager Roel van Beek kocht er een koe. Ik mocht mee met zijn knecht, Otto van Ark. De op de markt gekochte koe ging aan een touw lopend mee over de Nieuwstraat naar de slagerij aan de Torenstraat. Ik liep naast Otto mee richting slachthuis. Enkele minuten later werd de koe geslacht. Ik zie het nog voor me hoe zo'n groot beest ter aarde stortte nadat het 'de kogel' had gehad. Ik was een jaar of vijf, zes misschien. Nu worden kinderen verre van dit geweld gehouden, toen was het kennelijk geen punt dat een klein jochie erbij stond te kijken. Voorzover ik kan beoordelen heb ik er geen trauma aan overgehouden. Tijden zijn veranderd. Alles wat in 'De Waag' nog aan de koe en het varken van toen herinnert is vooral terug te vinden op de menukaart van Het Regthuys.

Het Niekarkse Glazen Huys gaat ongetwijfeld een groot succes worden. Met de glazen pui van Het Regthuys hebben we immers het hele jaar door een Glazen Huys in Niekark. Met de ijsbaan en in de week van Kerst ook nog de Top 192 van alle tijden van 192TV vanuit Het Regthuys is het Plein deze decembermaand weer het bruisend middelpunt van Niekark. Het is zoals een man onlangs tegen mij zei: 'd'r is bij jullie in de gemeente wel altijd wat te doen'. En dan niet zoals in Almelo, waar volgens cabaretier Herman Finkers ook altijd wat is te doen, 'soms springt een verkeerslicht op rood en soms op groen....', nee, in Niekark is regelmatig echt wat te doen. Ook al is ons jubileumjaar Nijkerk600 sinds deze week officieel ten einde, laten we vooral zorgen dat Niekark blijf bruisen...!! Dat doen we in ieder geval met het Glazen Huys. Het gewauwel van sommige DJ's nemen we dan maar even op de koop toe.

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie