Gevarieerde expositie bij Galerie Polhus

Nieuws

NIJKERK- Zeker honderdvijftig kunstliefhebbers woonden onlangs de opening bij van de nieuwe tentoonstelling in Eerste Nijkerkse Galerie Polhus. En niet alleen omdat de Amersfoortse columnist Guido de Wijs een inleiding hield, maar ook omdat de schilderijen, keramische objecten en beelden van gerenommeerde kunstenaars zeer aanspreken. Joke Rijneveen (schilderijen), Antoinette Elsinga (beelden), Adri Langbroek (schilderijen), Marije Lameijer (keramische objecten), Mark Locock (geblazen glasobjecten) en Hermanus en Riann (schilderijen en gedichten).

door Anneke Martini

Op zijn eigen geestige manier opende Guido de Wijs die "ontzettend veel verkering heeft" met Joke Rijneveen deze mooie en veelzijdige expositie in 'metropool Nijkerk'. Hij complimenteerde Janny van Steeg dat zij er opnieuw in is geslaagd een harmonieuze tentoonstelling te creëren. Met drankjes en lekkere hapjes werd er nog lang nagenoten.

Deelnemers

Vrouwen en meisjes zijn het geliefde onderwerp van Joke Rijneveen (Amersfoort) die zij gedetailleerd weergeeft in haar olieverfdoeken. Omdat zij zo precies schildert vergt het maanden voor zij tevreden is met het resultaat. Zo kostte 'De Optocht' wel een half jaar. In het schilderij valt dan ook zo veel te zien!

Seleniet is het transparante materiaal dat Antoinette Elsinga (Amersfoort) toepast in haar gestileerde engelenbeelden. Daarnaast toont zij engelen van porselein, ook uiterst verfijnd en zeer geschikt om cadeau te doen. Een mooie match van materiaal en vormgeving.

Adri Langbroek (Nijkerk) heeft een geheel eigen techniek ontwikkeld. Hij bewerkt karton met een graveernaald, heel dun penseeltje en verf. Hij kerft als het ware zijn voorstelling, vult deze aan met tekenen, verven en poetsen waardoor er veel structuur ontstaat.

Marije Lameijer (Harmelen) woont in de polder en het is niet verwonderlijk dat dieren een terugkerend thema zijn in haar inventieve keramische objecten. Het is dan ook zaak er de tijd voor te nemen, omdat elk beeldje een verhaal vertelt. Zij zet haar vrouwtjes en dieren in speelse kaders, zoals baldakijnen, wagens met wielconstructie en op stoelen.

Hermanus en Riann (Alkmaar) schilderen in poëtisch realisme. Riann schildert icoonachtige vrouwenportretten en maakt gedichten bij het werk van Hermanus. Hij legt met veel gevoel en meesterschap het karakter van vrouwen vast in zijn portretten met een eigen natuurlijkheid, zuiverheid en echtheid.

In het monumentendorp Orvelte heeft Mark Lockock, geboren in Portsmouth, een monumentale boerderij waarin hij een glasblazerij en atelier heeft. Daar geeft hij demonstraties op een humoristische wijze. Voor de film 'Titanic' maakte hij 25 vazen. Glasblazen is zijn passie.

> De expositie met als thema "Gebeurtenissen", loopt tot en met 22 december en is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur of op afspraak. Adres: Spoorstraat 1, 3862 AC Nijkerk. Telefoon 033-2456986 of 06-1145516. Meer informatie op www.galeriepolhus.nl

advertentie