,,Lastenverlaging in Nijkerk om recessie te bestrijden?"

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

Vorige week hebben we in De Stad Nijkerk kunnen lezen hoe het plaatselijke CDA denkt over het omgaan met de huidige recessie. Het belangrijkste punt voor het CDA lijkt lastenverlaging te zijn om de gevolgen van de recessie voor particulieren te bestrijden. Als we de standpunten van het CDA kennen, gaat het daar feitelijk niet om. Het CDA heeft in deze raadsperiode bij elke begrotingsbehandeling aangegeven dat de OZB omlaag zou moeten. Belangrijkste reden: dat hebben we de kiezer beloofd en het staat in het coalitieakkoord.

NIJKERK - Twee weken geleden bepleitte CDA-fractievoorzitter Hugo Doornhof in een interview met De Stad Nijkerk gemeentelijke lastenverlaging om de gevolgen van de huidige recessie voor de inwoners van Nijkerk te beperken. Hij wees daarbij op een motie van zijn partij en andere partijen om in 2010 de inwoners eenmalig geld terug te geven. Jan Duijnhouwer, fractievoorzitter van PROgressief21 noet dat in een persbericht een verkiezingsstunt.

door Henk Brinkman

Het bericht was geen nieuws. Tijdens de algemene beschouwingen in november jl. was er door het CDA en alle andere fracties aandacht besteed aan eventuele gevolgen van de financiële crisis voor de gemeentelijke uitgaven. Dat dit voor 2009 nog geen consequenties heeft, komt omdat de financiering van onze gemeente dit jaar gegarandeerd is. Voor de volgende jaren zijn er geen signalen dat er met de financiering van onze gemeente vanuit het gemeentefonds anders gehandeld gaat worden. De gemeente kan na 2009 mogelijk wel effecten ervaren, als het gaat om de OZB ( onroerend zaak belasting). Als de prijzen van bijvoorbeeld koophuizen omlaag gaan, kan dit effecten hebben op de hoogte van de te ontvangen OZB. Maar dat hoeft op zich nog geen echt probleem te zijn. De opbrengst van de OZB voor 2009 is bijna 6 miljoen euro, 15,3% van de inkomsten (39 miljoen euro) van de gemeente. Dit loopt op tot 16,5% in 2012 (6,6 miljoen euro op een totaal van 40 miljoen). Vraagt onze gemeente overmatig als het om de OZB gaat? Gelukkig niet. Even een paar cijfertjes, in volgende tabel weergegeven:

OZB-tarieven 2008 percentage Nijkerk gemidd. perc. in NL laagste in NL hoogste in NL

Eigenaren woningen 1,91 2,34 0,84 4,58

Gebruikers niet-eigen woningen 2,85 3,55 0,67 8,05

Eigenaren niet-eigen woningen 3,57 4,42 0,84 10,07

Nijkerk staat in de rangschikking van de gemeentes als het om de woonlasten gaat op zo rond de 70e plaats van de goedkoopste gemeentes (van de ruim 400 gemeentes!)

Bron: Atlas lokale lasten 2008, COELO, Groningen

Maar goed, als de nood aan de man komt zal onze gemeente oplossingen moeten bedenken. Wat voor maatregelen dat zijn, wordt in de politiek bediscussieerd.

Op dit moment is er geen noodzaak om maatregelen te treffen. Dat komt ook doordat onze gemeente door een aantal oorzaken de laatste jaren geld heeft overgehouden. Vorig jaar ruim 3 miljoen euro en ook in 2008 is te verwachten dat er fors geld overblijft.

Het CDA en Partij Nijkerk sprongen daar direct op in door het college te vragen de lokale belastingen te verlagen of mensen een bedrag ineens te geven. In een motie van CDA en Partij Nijkerk en CU/SGP is dat tijdens de laatste algemene beschouwingen nog eens onderstreept. Hierbij gaat het om geld van 2008, waarvoor het college aangegeven heeft in de begroting 2010 voorstellen te doen. Als het echt om de kredietcrisis zou gaan, zou je toch verwachten dat hiervoor op zo kort mogelijke termijn maatregelen genomen worden,en niet pas in 2010? Wat geen verkiezingsstunt??? PROgressief 21 heeft dat direct tijdens die beschouwingen aangekaart. Natuurlijk wordt dat ontkend, maar de feiten spreken voor zich. Bij de discussie in de raad waren de hier aangehaalde partijen duidelijker: het ging om het inlossen van een verkiezingsbelofte. En wat is er mooier dan dit in te lossen vlak voor de nieuwe verkiezingen?

PROgressief 21 is altijd voorstander geweest van gerichte maatregelen voor mensen die het niet zo goed hebben. De landelijke politiek heeft bepaald dat inkomenspolitiek op gemeenteniveau niet kan. Toch zal onze partij altijd zoeken naar mogelijkheden om, als er problemen geconstateerd worden, deze op te lossen. Dus ook bij de kredietcrisis. In het verleden hebben we dat gedaan. Denk bv. aan de witgoedregeling in Nijkerk, een initiatief van onze partij. En ook de regeling die mensen onder een bepaald inkomensniveau mogelijkheden biedt voor henzelf of voor hun kinderen om toch te kunnen deelnemen aan activiteiten als sport, cultuur, of dergelijke hebben onze warme instemming. We willen alle mensen betrekken bij onze samenleving. Dat vereist voorzieningen en middelen die dat mogelijk maken. Maar er zijn meer voorzieningen die verbeterd kunnen worden.

* Zwembaden: energieneutraliteit. De kosten zullen op dat punt niet uit de hand gaan lopen;

* Duurzaamheid: nieuwe wijken energieneutraal te maken en een zo duurzaam mogelijke bouw naast duurzame acties voor bestaande woningen. Dat kan ook investeringen van de gemeente vergen. En dan niet elke keer afhaken als er hobbels blijken te zijn. Het gaat om de toekomst van onze kinderen;

* Integratie: mensen in onze gemeente ondersteunen. Door scholing, communicatie en het samen activiteiten uitvoeren;

* Cultuur: Werken aan de culturele ontplooiing van onze gemeente door cultuurbeleid vorm te geven.

* Woningbouw: meer goedkopere huur en koopwoningen, waaronder starterwoningen.

We kunnen doorgaan met voorbeelden.

Daarom tot slot:

Of er nu een kredietcrisis is of niet: altijd zal zorgvuldig afgewogen moeten worden waarvoor het geld dat de gemeente binnenkrijgt, ingezet wordt. Bij de bestemming hiervan gaat het voor ons altijd om mensen en hun leefomgeving en hoe zij mee kunnen doen in onze samenleving.

Jan Duijnhouwer

Fractievoorzitter PROgressief 21

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie