Sportzomer

13 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Column van Peter van Trommelen

Vanwege ruimtegebrek kon mijn column van vorige week ‘Geen Olympische Spelen’ niet worden geplaatst. De Alledag kreeg echter wel een plaatsje op de website van De Stad Nijkerk: www.stadnijkerk.nl.

Een en ander betekent dat de komkommertijd in het locale nieuws aanhoudt. Tenminste van mijn kant mag u weinig tot geen plaatselijke berichten verwachten. Of het moet zijn dat na hondenpoep en kattenpoep er een derde categorie uitwerpselenoverlast rondom ons heen is gesignaleerd: de duivenpoep. Mijn tuin ligt bezaaid met vette klodders. Maar zand erover, terug naar de sport. Ik zit dus binnen en blijf binnen. Ik ben een gevangene van de televisie, zestien dagen lang. De Olympische Spelen houden mij in een houtgreep, waaraan ik me niet kan ontworstelen.

Doe daar ook geen moeite voor, want geen moment wil ik missen. Zelfs niet de Sportzomer van Mart Smeets, waar oud-tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop een glansrol vervult. Met deze OS is de sportzomer van 2008 in de slotfase aanbeland. Want ga maar na, sinds het tennis van Roland Garros is het één lang lint met sportieve hoogtepunten geweest. Wimbledon, het EK, de Nijmeegse Vierdaagse en dan nu de Olympische Spelen.

De eerste dagen waren al gevuld met vreugde en teleurstelling. De Koreaan Choi maakte indruk met zijn snelle acties op de judomat.

Onze Ruben Houkes werd daar ook slachtoffer van, maar pakte toch nog een bronzen plak. Super was natuurlijk het goud van de dameszwemploeg, die ondanks het matige zwemmen van Inge Dekker, grootmachten als Amerika en Australië wist te verslaan.

Verslagen moet zich thuis aan de buis ook Youri van Gelder hebben gevonden. Het ringenkrachtmens, dat geen wildcard van het IOC kreeg, zag dat zijn vervanger, een onbekend turner uit Yemen bij het eerste turnonderdeel al van het paard lazerde. Een slechte beurt van het IOC.

Groot was natuurlijk ook de teleurstelling van wielrenster Marianne Vos, die zich zo goed had voorbereid. In één koude douche-met-grote-straal werd de wedstrijd verreden. Wat een verschil met de dag ervoor, toen de Spanjaard Sanchez de titel bij de mannen greep. Toen was het bloedheet met slechts op één punt in het parcours een douche! Onbegrijpelijk dat de Chinezen de wielerwedstrijd - toch bij uitstek een kijksport - zonder publiek lieten verlopen. Alsof het hele peloton bij voorbaat gestraft moest worden voor haar slechte imago. Ook dit was een misser!

Sterk was het optreden van turner Epke Zonderland, de hockeymeiden (net zo nat als de wielervrouwen!), en de beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummendor. Dat belooft nog wat. Weinig goeds belooft het voetbalteam. Vier keer heb ik de mannen van Foppe de Haan nu gezien en vier keer was het een onsamenhangend team. Steunpilaren als Jaliens, de Guzman, Maduro en Drenthe zijn uit vorm en alleen Vermeer en Babel blinken uit. Hoeveel geluk heeft dit Oranje nog nodig om verder te gaan?

Maar lang kan ik er niet bij stilstaan, want Deborah Gravenstijn staat al klaar voor haar halve finalepartij. Ik moet weer vlug naar de tv.

Tot volgende week.

Peter van Trommelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie