Het Gebeuren speelt ‘Alles voor de tuin’

14 mei 2008 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN – Onder regie van Harry Jansen brengt toneelgroep Het Gebeuren uit Hoevelaken op vrijdag 16 en zaterdag 17 mei hun allernieuwste productie op de planken. 'Alles voor de tuin' is geschreven door de wereldberoemde Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee. Plaats van handeling is zalencentrum De Haen en de aanvangstijd is 20.00 uur.

Door Gerrit Steen

Het hing al enige tijd in de lucht en regisseur Harry Jansen liet zich ook al eens ontvallen: toneelgroep ‘Het Gebeuren’ is toe aan het grotere werk. En dat gaat dit weekend ook echt gebeuren, de leden zijn druk bezig met de laatste repetities van het absurdistische toneelstuk ‘Alles voor de tuin’ van Edward Albee. De repetities zijn in volle gang, iedere donderdagavond is het stevig oefenen geblazen. Het enthousiasme is groot en de acteurs en actrices hebben er veel zin in. Nu het publiek nog!

Uitdaging

Dit keer geen blijspel, maar iets anders dan het publiek van Het Gebeuren gewend is. Voorzitter Patrick van Kluijve: “Het is niet zo dat we geen blijspelen meer doen, maar dit stuk kwam op ons pad en konden we niet laten liggen. We hebben weer ontzettend veel gelachen, maar vooral ook veel geleerd tijdens het repetitieproces. Ook als amateurtoneelspelers proberen wij ons niveau van acteren te verbeteren. Zo volgen wij ieder seizoen een of twee theater/toneel workshops. Leuk, ontspannend en bijzonder leerzaam om het toneelspelen van diverse kanten te bekijken.”

Humor en vrolijkheid

Ook regisseur Harry Jansen is enthousiast: “Na de succesvolle voorstellingen van ‘Mijn vrouw verlangt salaris’ vorig jaar, werd mij gevraagd of ik nog een productie met ze wilde doen. Ik wilde dat graag, maar vond wel dat deze groep aan het wat ‘betere’ werk toe was. Uiteindelijk kwam ‘Alles voor de Tuin’ van Edward Albee uit de hoge hoed. Voorwaar geen gemakkelijke keuze. Dit stuk eist namelijk een enorme discipline van alle spelers omdat je er echt voor moet gaan om het tot een succes te maken. Er zijn namelijk geen ‘kleine’ rollen in dit stuk. Van iedere actrice en acteur wordt verwacht attent te blijven op wat er op de vloer gebeurt, zodat er geen hiaten in het verhaal ontstaan. Na dit allemaal met elkaar besproken te hebben, wilde iedereen er helemaal voor gaan!” Hoewel het geen komisch toneelstuk is betekent het niet, dat er in ‘Alles voor de tuin’ in de vertaling van Ernst van Altena niets te lachen valt. Integendeel, Edward Albee staat bekend door zijn voorliefde om in de schijnfatsoenlijke wereld van gegoede burgers te prikken en te laten zien waartoe mensen in staat zijn. Dat levert meer dan genoeg ingrediënten op voor een flinke portie humor en vrolijkheid.

Kaartverkoop

Kaarten voor 'Alles voor de Tuin' zijn nog steeds te koop bij alle leden van de toneelgroep, Grand Café 'De Haen', Boekhandel 'Het Laakmannetje' en DA drogisterij van Altena. De prijzen voor een kaartje zijn 6,50 euro per stuk, 5,50 euro voor 65+ en kinderen tot 16 jaar en 3,25 euro voor 'Vrienden van Het Gebeuren'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie