Snelle Sint

Nieuws

Column van Peter van Trommelen

Sinterklaas is ook in Hoevelaken aangekomen. Zaterdag arriveerde de goedheiligman met zijn pieten in een speedboot over de Westerdorpsstraat. Kennelijk gaf de snelle Sint dit jaar zijn eigen speeltje de voorkeur boven een langzaam lopend paard. Ontzettend leuk dat de winkeliersvereniging aan deze wens gevolg gaf. De intocht werd een groot succes. De Brink was als een zee van kinderen. Kinderen waren verkleed als pietermannetjes, met een zwart geschminkt gezicht; anderen hadden alleen een pietsmuts opgezet. Samen met hun ouders, opa’s en oma’s werd het een gezellige drukte. Ik was er bij. De winkeliersvereniging toonde zich uitermate blij met de grote belangstelling. ‘Boven verwachting’, sprak Dennis Toebast. De secretaris van de winkeliersvereniging vertelde erg van de aankomst te hebben genoten.

Hoe anders was het een dag eerder, op vrijdag, tijdens de markt. Tot grote verbazing van het winkelende publiek verscheen opeens…. jawel, Sinterklaas ten tonele. Hij liep tussen de kraampjes op De Wiekslag en maakte een praatje met de marktkooplui. Toen ik wat dichterbij kwam zag ik een iel mannetje staan met een zeer slecht geschminkt gezicht, lijkbleek. Het leek wel of hij al 350 jaar dood was. Zijn verschijning was een Sinterklaas onwaardig. De reactie van ouders was niet anders. Sommigen ouders met kleine kinderen draaiden zich bij het aanzien van dit spook gehaast om, teneinde de griezel te ontlopen. Want hoe leg je je kind uit dat hij al vandaag in Hoevelaken is aangekomen. De Sint zou toch pas zaterdag komen?

Later op de dag zat deze slechte acteur met zijn baard op de kin te eten bij Foodmaster.

Deze provocatie, gade geslagen door tal van leerlingen van basisscholen die op vrijdag vrij zijn, werd ook door Dennis Toebast opgemerkt. De banketbakker gaf toen blijk van zijn ongenoegen, verzocht de man zijn biezen te pakken, maar deze amateur deed net alsof hij stokdoof was. ‘Een schandalige actie’, vond Toebast, die er later achter kwam dat de inschakeling van deze Sint een idee van de marktlieden was geweest. De winkeliersvereniging wist van niets.

Navraag bij de gemeente brengt aan het licht dat er slechts één vergunning is afgegeven voor de intocht van Sinterklaas in Hoevelaken, en wel op zaterdag. Op het stadhuis is niets bekend van een vergunning op vrijdag aan marktkooplieden.

Ik krijg dus sterk de indruk dat de Sint van vrijdag een éénmansactie is geweest. Van iemand die geld verdienen hoger aanslaat dan wat een officieel onthaal van Sinterklaas voor een kind betekent.

Jammer overigens dat er vrijdag geen politie te paard (op een witte schimmel?) ter plekke was om de daders in de kraag te vatten. Dat was immers het moment bij uitstek geweest om aan kinderen duidelijk te maken dat deze nep-Sinterklaas opgepakt moet worden.

De marktlieden zouden er beter aan hebben gedaan om een week later hun Sint – maar dan wel een goeie - op te voeren langs hun kraampjes.

Wie mee wil doen aan dit kinderfeest zal de spelregels in acht moeten nemen! Nu heeft de markt zich schuldig gemaakt aan spelbederf.

Peter van Trommelen

advertentie
advertentie