Zendmast zonder vergunning

19 september 2007 om 00:00 Nieuws

Ries van Elteren kreeg te horen dat er een zendmast was geplaatst op het terrein van de vroegere knopenfabriek aan de Wallerstraat. Een zendmast geplaatst met een hoogte van tenminste 20 meter. Van Elteren die eerder dit jaar een motie indiende, waarin werd gevraagd om een verantwoord plaatsingsplan voor deze zendmasten, warrbij rekening wordt gehouden met de mogelijk schadelijke gevolgen van de straling van deze masten, was hogelijk verbaasd. Navraag bij de publiekswinkel, leerde hem dat voor deze mast geen vergunning was gevraagd. Ook op de informatiepagina;s van de gemeente in De Stad Nijkerk van de afgelopen weken kon hij niets terugvinden over deze mast, terwijl de aanvragen voor dit soort masten, die hoger zijn dan 5 meter altijd worden vermeld.

Partij Nijkerk woedend op T-Mobile NIJKERK - Telecomprovider T-Mobile blijkt zonder vergunning een zendmast voor UMTS-verbindingen en mogelijk ook WiFi-zenders te hebben geplaatst op het terrein van de voormalige knopenfabriek aan de Wallerstraat. Dat schoot Ries van Elteren van Partij Nijkerk in het verkeerde keelgat. Hij stelde vorige week vragen aan het college.

door Henk Brinkman

Tijdens de meningsvormin in de commissie Grondgebied stelde Van Elteren vragen aan verantwoordelijk wethouder Renger Walet. Hij wilde weten of de wethouder op de hoogte was van plaatsing van de mast en of er een vergunning was aangevraagd, dan wel verleend.

Uit de antwoorden van de wethouder bleek dat T- Mobile pas een vergunning heeft aangevraagd nadat de zendmast was geplaatst. De wethouder stelde verder dat uitschakelen of verwijderen van de mast niet eerder mogelijk is dan nadat is gebleken dat er geen vergunning voor afgegeven kan worden. Dat schoot de commissieleden in het verkeerde keelgat. Van Elteren: ,,Zomaar een mast plaatsen en pas later de vergunning aanvragen terwijl je weet dat de gemeente er voorlopig toch niets aan kan doen is voor ons onaanvaardbaar en moet aangepakt worden.”

Van Elteren vroeg de wethouder na te gaan wat er tegen dit soort overtredingen mogelijk is en actie te ondernemen om deze zendmast uit te schakelen of te verwijderen. Hij kondigde aan dat Partij Nijkerk in de raadsvergadering van 27 september (Het besluit) met een motie komt waarin de wethouder gevraagd wordt T-mobile er op te wijzen dat deze manier van werken onaanvaardbaar is.

Wettelijk heeft de gemeente niet veel mogelijkheden om plaatsing van UMTS-masten tegen te gaan. Het ministerie van VROM bepaalde vorig jaar, na het verschijnen van een Zwitsers onderzoek, waaruit zou blijken dat deze straling niet schadelijk is, dat masten lager dan 5 meter vergunningvrij mogen worden geplaatst. Voor hogere masten moet een vergunning worden gevraagd, maar daarbij mag niet worden gekeken naar gezondheidsaspecten. Overigens heeft de nieuwe minister van VROM, mevrouw Cramer, om een nieuw onderzoek gevraagd. De gemeente probeert nu in overleg met de providers tot een verantwoord plaatsingsplan te komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie