Brandweer oefent wervend

23 mei 2007 om 00:00 Nieuws

In tegenstelling tot het korps Hoevelaken was er bij het korps Nijkerk wel belangstelling voor de openbare oefenavond. Onder de belangstellenden bevonden zich mensen die de gelegenheid te baat namen om een kijkje achter de schermen van de brandweer te nemen. Daarnaast waren er ook mensen die serieus interesse hadden voor het vrijwilligerswerk van de brandweer. Er was zelfs iemand enthousiast geraakt door een inzet van de brandweer op zijn werk.

Korpsen zoeken nieuwe vrijwilligers NIJKERK – De Gemeentelijke Vrijwillige Brandweer Nijkerk, bestaande uit de korpsen Nijkerk en Hoevelaken, hielden maandagavond een openbare oefenavond. Beide korpsen hebben nieuwe vrijwilligers nodig die met name overdag beschikbaar zijn. Tijdens een uitruk worden meer vrijwilligers opgeroepen dan nodig is, omdat niet iedere vrijwilliger direct zijn werkzaamheden neer kan leggen bij zijn werkgever.

door Belinda van der Horst

Sybrand Posthumus, Hoofd repressie, hield een inleiding over de brandweer. Het korps Nijkerk heeft ± 300 uitrukken per jaar en Hoevelaken 50 - 60. “Wij komen voor álles”, zegt Posthumus.Tijdens een uitruk worden meer vrijwilligers opgeroepen dan nodig is, omdat niet iedere vrijwilliger direct zijn werkzaamheden neer kan leggen bij zijn werkgever. Er zijn dus met name vrijwilligers nodig die overdag beschikbaar zijn. Een gemiddelde uitruk neemt een half uur tot drie kwartier in beslag. Vrijwilliger zijn kost veel tijd. Naast een verplichte cursusavond is er een oefenavond en daarnaast zijn er nog de uitrukken.

Door de brandweer waren er twee ongevallen in scène gezet, één op het terrein bij de kazerne en één op locatie. Beide oefeningen overlapten elkaar echter zodat de belangstellenden te laat waren voor de oefening op locatie. Tot grote hilariteit werd één van de vrouwelijke belangstellenden in een chemicaliënpak gehesen. De brandweerlieden toonden zich maar al te graag bereid om haar hierbij te helpen. In de kazerne werd er nog een rondleiding gegeven.

Meegelopen

Verleden jaar hield de brandweer een grootscheepse wervingscampagne, waarbij 9 vrijwilligers zich aanmeldden. Eén van die vrijwilligers is Gerrit-Willem de Groot (19 jaar) uit Nijkerk, die zich bij het korps Nijkerk heeft aangemeld. Zijn vader, Gerrit de Groot, is al 35 jaar bij de brandweer. “Van kleins af aan heb ik bij de brandweer meegelopen”, zegt Gerrit-Willem. In de kazerne hangt een jeugdfoto van hem waarop hij tijdens een kindermiddag van de brandweer te zien is. Gerrit-Willem volgt de studie aspirant-brandwacht en is van plan om zich nog verder te bekwamen. Zijn eerste uitruk was loos alarm, maar inmiddels heeft hij al een aantal uitrukken achter de rug. “De brandweer voldoet meer aan mijn verwachtingen dan ik dacht. Je wordt goed in het korps opgenomen”, zegt hij. Ook helpt hij de wedstrijdploeg van de brandweer met uitzetten. “Daar kun je een hoop van leren hoe een inzet moet lopen”, zegt hij.

u Informatie: e-mail: brandweer@nijkerk.org of tel: 2476664 (Wim Wassink), 2476685 (Tineke Hoogendijk) of www.brandweernijkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie