Kerken in de Schijnwerper

22 februari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - In het kader van 600 jaar Nijkerk is de Stichting Kerken in de Schijnwerper druk bezig met de voorbereiding van een tweetal activiteiten te weten de Kerkendag op 8 juni 2013 en een symposium op 28 september 2013. Diverse vrijwilligers zetten met heel veel enthousiasme en betrokkenheid zich hier voor in.

De kerkendag op 8 juni bestaat uit de volgende onderdelen

Opening en startbijeenkomst met inbreng van kinderen vindt 10.00 uur in de Grote Kerk van Nijkerk, de bakermat van het christelijk geloof in Nijkerk. Een project kinderkoor gevormd uit de leden van de 4 kinderkoren uit Nijkerk en Hoevelaken gaat een zangbijdrage aan deze bijeenkomst geven.

Om 10.30 uur start het Kerkenpad langs plus minus 21 kerkgebouwen in Nijkerk , Nijkerkerveen en Hoevelaken met allerlei activiteiten. In mei 2013 wordt een flyer verspreid waarin de deelnemende kerken en de en de verschillende activiteiten zijn vermeld. Het Kerkenpad eindigt 16.30 uur.

Om 17.30 uur gaat een Pleinmeeting (in het centrum van Nijkerk) van start waar de kerken brood en vis aan de Nijkerkse bevolking aanbieden. Voorafgaand aan de Pleinmeeting doen jongeren een recordpoging. Zij willen een groot ICHTHUS teken maken waarmee ze hopen in het Guinness Book of records te komen. De gospelgroep Tin Speransa zorgt voor de muzikale omlijst. Rond 19.30 uur wordt de kerkendag afgesloten.

Het symposium wordt op 28 september 2013 in het kerkgebouw van De Fontein (PKN) gehouden. Voorafgaand hieraan vindt 's morgens om 11 uur de presentatie van twee boeken over de religiegeschiedenis van een landstad (Nijkerk) en een valleidorp (Hoevelaken) met de prikkelende titels Heilig Nijkerk en Hemels Hoevelaken plaats. Deze boeken worden gebundeld in één band en in de vorm van een Omkeerboek uitgegeven. Voor deze vorm is gekozen om dat dit past bij het gekozen thema verbinden De boeken hebben ieder een eigen omslag en identiteit. De auteurs zijn Fred van Lieburg (Nijkerk) en John Exalto ( Hoevelaken) die beide als historicus verbonden aan de VU te Amsterdam. In beide boeken worden ruim 600 jaar geschiedenis van kerk en christelijk geloof van de gemeente Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken integraal op wetenschappelijk verantwoorde wijze levend gemaakt. De voorverkoop start 27 maart 2013.

Om 13.00 uur start het middagdeel wat onder leiding van de oud Nijkerker Tijs van de Brink staat. Tijdens dit symposium wordt vooruitgezien. Hoe ziet het christelijk geloof er over 25 jaar uit? En heel speciaal wordt hierbij ingezoomd op de burgerlijke gemeente Nijkerk.

Deelnemers aan dit symposium zijn naast de genoemde historici: Prof. Dr. Gijsbert van den Brink (VU). Prof. Dr. Stefan. Paas (VU), Leo Fijen ( Hoofd RKK omroep), Mevr. Prof. Dr. M Jansen (VU) en Dr. H. Vreekamp ( oud-predikant voor Kerk en Israël van de NH.Kerk).

Wilt u meer weten over al deze activiteiten. Kijk op: www.sksknijkerk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie