Muziekfilm over het leven van Bob Dylan

Nieuws

NIJKERK - De film 'I'm not there'is op donderdag 24 januari om 19.30 uur te zien in de bibliotheek van Nijkerk. Deze film uit 2007 vgaat over een kenmerkend deel van het leven van de bekende muzikant en tekstschrijver Bob Dylan. De film speelt in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

Bob Dylan wordt geboren in 1941. Hij studeert letteren en muziek. In de jaren vijftig, waarin popliedjes zoete versjes waren, begint hij met het schrijven van literaire teksten. Hij zingt deze teksten zelf en begeleidt zichzelf met gitaar en mondharmonica. Zijn teksten slaan aan bij de beweging voor burgerrechten. Ook de demonstranten tegen de Viëtnamoorlog maken gebruik van zijn songs. Bob Dylan wordt hierdoor wereldberoemd. Voor het eerst wordt popmuziek als een kunstvorm gezien.

De zanger en muzikant is zelf niet altijd even gelukkig met zijn faam en de annexatie door protestbewegingen. Hij zoekt naar een manier om zijn muzikale ontwikkeling door te laten gaan. In de jaren zestig gaat hij muziek maken met de elektrische gitaar. Hier zijn de folkfans niet blij mee. In deze periode trouwt hij ook. Hij en zijn vrouw krijgen vier kinderen. Ze scheiden van elkaar in de jaren zeventig. De liefde voor zijn vrouw en de echtscheiding verwerkt Bob Dylan in zijn songs voor Sara. Eind jaren zeventig bekeert hij zich tot het christendom.

In de film I'm not there beelden zes verschillende acteurs ieder een aspect van de persoonlijkheid van Bob Dylan uit. Zo is hij te zien als dichter, profeet, arrestant, vader en echtgenoot, natuurliefhebber en muzikant. Richard Gere speelt de rol van de natuurliefhebber. Ook zijn er ontmoetingen te zien met The Beatles. De regie is in handen van Todd Haynes. Hij ontving meer dan tien verschillende prijzen voor de film, waaronder een Golden Globe. De film wordt vertoond in het kader van de eerste landelijke Poëzieweek (31 januari-6 februari).

De film duurt 130 minuten en wordt vertoond in het leescafé van de bibliotheek. Reserveren is gewenst. Julie and Julia is het waargebeurde verhaal van de jonge Julie Powell die haar saaie leventje beu is en besluit om in één jaar alle 524 recepten uit het kookboek van haar grote voorbeeld Julia Child te bereiden. Zo wil ze een nieuwe generatie kennis laten maken met de Franse kookkunst. De passie voor het koken verandert al snel in een passie voor het leven…. Een delicieuze komedie over vreugde, obsessie en boter. Bon appétit! Toegangsprijs: € 5,00 voor bibliotheekleden en € 6,- voor niet-leden, inclusief kopje koffie/thee. Diner & Film € 17,50 p.p. in samenwerking met Eetcafé Old Niekark (www.oldniekark.nl). Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek van Nijkerk of te reserveren via www.bibliotheeknijkerk.nl.

advertentie