Nostalgie op de schaatsbaan

Nieuws

Eerste feestje in jubileumjaar Nijkerk 600

NIJKERK - ,,Kinderen een kwartje!'' zong Liesbeth List over de kermis van vroeger. ,,Kinderen een knaakje!' roept mascotte Nicey komende donderdag.

door Henk Brinkman

En niet alleen Nicey roept de kinderen. Ook de ouderwetse stadsomroepers zullen in het centrum iedereen oproepen om naar de ijsbaan te komen. In traditionele kledij. En 's avonds komen kunstschaatsers en -schaatsters, eveneens in klederdracht, de aloude kunst van het zwieren demonstreren.

Met dit eerste feestje, dat naar het verleden verwijst, begint de viering van 600 jaar stadsrechten in Nijkerk dat dit jaar uitbundig wordt gevierd. De organisatoren van het ijsfestijn willen hiermee bijdragen aan de feestvreugde. Woordvoerder Gerard de Gooijer verwijst ook naar het verleden. ,,Veel Nijkerkse liefdes ontstonden aan het begin van de vorige eeuw op de ijsbanen in en om Nijkerk. Die sfeer willen we weer oproepen. Ook door de inzet van stadsomroepers, een arrenslee en het folkloristische optreden van de kunstschaatsers, want ik zou het wel kunstschaatsen willen noemen.''

Stadsomroepers.

Geen stad of dorp kon vroeger zonder een stadsomroeper. Nijkerk-on-Ice laat deze traditie donderdag herleven. De stadsomroeper - een acteur van de Nijkerkse toneelvereniging DOB (Door Oefening Beter) - zal samen met de mascotte van de ijsbaan, Nicey, de stad doorkruisen en op gezette tijden en locaties de Stadsboodschappen verkondigen. Niet alleen wat er die dag op de ijsbaan gebeurt en dat de toegangsprijs slechts een ouderwetse 'knaak' - wel in euro's - bedraagt, maar ook zal hij vertellen over de Nijkerkse geschiedenis. Ook zal hij bekend maken wat er dit feestjaar allemaal op het programma staat.

Daarnaast wordt een echte arreslee van stal gehaald. Weliswaar op wielen, want met de sneeuw wil het nog niet vlotten deze winter, maar met belletjes en een prachtig opgetuigd paard krijgt het centrum van Nijkerk een ouderwets winters karakter.

Kunst van het zwieren

's Avonds wordt de ijsbaan vrijgemaakt voor een demonstratie van het oud-hollandse zwieren op de schaats. Een voorloper van het kunstschaatsen, zoals we dat nu kennen. Schaatsparen in klederdracht zullen hun statige rondjes op het ijs draaien.

In het glazen huis kunnen de sponsors daarna hun afterparty vieren.

advertentie