Gemeente Nijkerk spoort forse bijstandsfraude op

Nieuws

NIJKERK - De Sociale Recherche van de gemeente Nijkerk heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een inwoner uit de gemeente Nijkerk, die een uitkering ontving en valsheid in geschrift/bijstandsfraude heeft gepleegd.

Uit onderzoek is gebleken dat een 52-jarige man uit Nijkerk met een bijstandsuitkering, van april 2004 tot april 2012, inkomsten uit zwartwerk niet heeft opgegeven aan de gemeente. Hierdoor ontving hij ten onrechte een bijstandsuitkering van de gemeente Nijkerk. De uitkering is inmiddels beëindigd.

De gemeente Nijkerk is hierdoor benadeeld tot een totaal bruto-bedrag van € 106.614,72. Dit bedrag is teruggevorderd. Het proces-verbaal zal naar het Openbaar Ministerie worden gezonden, die bepaalt of er naast deze terugvordering ook tot strafrechtelijke vervolging wordt overgegaan.

Meer uitkeringen teruggevorderd

De Sociale Recherche en het team Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente Nijkerk hebben daarnaast een aantal kleinere gevallen van fraude geconstateerd, waarbij in totaal voor een bedrag van ruim € 6.000,00 werd gefraudeerd. Een 24-jarige vrouw uit Nijkerk bleek over meer vermogen te beschikken dan voor de bijstand is toegestaan. Hierdoor is er ruim € 3.720,00 teveel aan bijstand betaald. De uitkering van de vrouw is inmiddels beëindigd. Het teveel aan bijstand zal door de gemeente worden teruggevorderd. Een echtpaar uit Hoevelaken heeft gehandeld in auto's zonder de gemeente hiervan op de hoogte te brengen. Aan hen is een bedrag van ongeveer € 2.250,00 teveel aan bijstand verleend. Dit bedrag wordt van hen teruggevorderd.

Hard optreden tegen fraude

De gemeente Nijkerk heeft een sociaal beleid. Iedereen moet de kans hebben om mee te doen. Om dit te bereiken biedt de gemeente Nijkerk een groot aantal regelingen aan. Maar de gemeente Nijkerk wil alleen een uitkering verstrekken aan mensen die het echt nodig hebben. Daarom doet de gemeente er ook alles aan om fraude te voorkomen en indien nodig actief op te sporen.

advertentie