Boksen met een Maatje
Boksen met een Maatje ,

‘Boksen met een Maatje’

31 januari 2023 om 10:53 Sport Deel je nieuws

‘Boksen met een maatje’

bij  ’Boks   Academie Amersfoort’

Zaterdag 4 februari 2023 van 11.30 u tot 12.15 u start  Woudenberger Arnold Keller met een nieuw project voor  jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS ),. De deelnemers mogen een ouder, broer, zus, vriend of ander vertrouwd persoon meenemen als sparringpartner. 

.

 “Ik heb zelf PDD- NOS”, zegt bokstrainer Arnold. Met voorbeelden maakt hij duidelijk dat deze, aan autisme verwante aandoening het hem en de mensen waar hij veel om geeft, soms moeilijker maakt dan hij zou willen. In de loop der jaren leerde hij overigens wel “kunstjes” om zich in een wereld die hem niet altijd begrijpt toch staande te houden. Op 13-jarige leeftijd maakte hij voor het eerst kennis met de bokssport. Tot op de dag van vandaag helpt die sport hem om zijn “agressie te reguleren”. Daarnaast is het een perfecte uitlaatklep voor de onrust die hij soms in zich heeft. 

De trainer hérkent zich niet alleen deels in de doelgroep, maar ként deze ook goed. “ Ik heb gewerkt als activiteitenbegeleider sport en spel in een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking”, verduidelijkt hij veel om geeft, soms moeilijker maakt dan hij zou willen.

In de loop der jaren leerde hij overigens wel “kunstjes” om zich in een wereld die hem niet altijd begrijpt toch staande te houden. Op 13-jarige leeftijd maakte hij voor het eerst kennis met de bokssport. Tot op de dag van vandaag helpt die sport hem om zijn “agressie te reguleren”. Daarnaast is het een perfecte uitlaatklep voor de onrust die hij soms in zich heeft. 

De trainer hérkent zich niet alleen deels in de doelgroep, maar ként deze ook goed. “ Ik heb gewerkt als activiteitenbegeleider sport en spel in een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking”, verduidelijkt hij. 

“Het boksproject voor jongeren met ASS is vrij uniek. Dit gebeurt niet veel”, stelt de trainer. “Iedereen wil wat met die doelgroep, het is een hot item.” En er worden tal van “beschermende” activiteiten aangeboden aan mensen met ASS, weet hij. “Maar jongeren met autisme kun je niet altijd beschermen. Je kunt ze ook leren hoe ze zichzelf een beetje door de harde wereld heen kunnen knokken. Uiteindelijk moeten ze daar straks in verder. ” “Maar we gaan ze echt niet meteen in het diepe gooien”, relativeert hij er direct achteraan. In dat verband haalt hij het belang van het maatje, dat samen met de ASS-jongere de bokslessen volgt, nog eens aan. Ook vertelt hij over het eventuele  intake-gesprek dat voorafgaat  aan de eerste training. Daarin kan aangegeven worden hoe iemand is, waar zijn of haar grenzen liggen en welke doelen men wil halen. 

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie