Afbeelding
Archief BDUmedia

Coronavirus en sport: veelgestelde vragen

19 maart 2020 om 07:03 Overig Coronavirus

NIJKERK Sinds de vaststelling van besmettingen in Nederland, geeft het RIVM met regelmaat updates en adviezen. Sportkoepel NOC*NSF raadt iedereen aan deze adviezen goed in de gaten te houden en op te volgen, ook als het om wedstrijden of andere gerelateerde activiteiten gaat. Op de website van het RIVM vind je de laatste informatie.

Bij NOC*NSF komen veel vragen binnen, daarom hebben ze een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Hieronder een selectie van de vragen, met het antwoord van NOC*NSF.

Tot wanneer zijn trainingen en wedstrijden afgelast?

Antwoord NOC*NSF: Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Sportclubs dienen tot en met maandag 6 april hun deuren te sluiten. Deze maatregelen houden in dat sportclubs geen trainingen, oefenwedstrijden of andere bijeenkomsten kunnen organiseren. Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Ons advies is dan ook om t/m 6 april geen georganiseerde sportactiviteiten plaats te laten vinden, ook niet in kleine groepen.

Waarom is het belangrijk dat trainingen, wedstrijden en andere evenementen afgelast worden?

Antwoord NOC*NSF: Bij trainingen, wedstrijden en evenementen komen (veel) mensen bij elkaar en zijn er (veel) mensen dicht bij elkaar. Virussen kunnen zich in dat soort situaties gemakkelijker verspreiden. Het advies is daarom om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.

Mag je trainen in kleine groepen?

Antwoord NOC*NSF: Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Ons advies is om tot en met 6 april geen georganiseerde sportactiviteiten te laten plaatsvinden, ook niet in kleine groepen. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we hopen op jullie begrip in deze tijden.

Kunnen 1-op-1 trainingen wel door blijven gaan?

Antwoord NOC*NSF: Ons advies is om tot en met 6 april geen georganiseerde activiteiten plaats te laten vinden en sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden. Dat betekent dat dit advies ook geldt voor individuele trainingen.

Onze binnenaccommodatie hebben wij gesloten, mogen we buiten wel trainen als we voldoende afstand houden?

Antwoord NOC*NSF: NOC*NSF steunt de maatregelen van het kabinet om alle sportaccommodaties te sluiten. Ons dringende advies is om tot en met 6 april geen georganiseerde activiteiten te doen. Ook niet buiten.

Worden afgelaste wedstrijden ingehaald?

Antwoord NOC*NSF: Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk om aan te geven of, en zo ja hoe en wanneer afgelaste wedstrijden ingehaald worden. Het inhalen van de wedstrijden is afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. We raden clubs aan om zich voor vragen met betrekking tot het spelen van competitiewedstrijden te wenden tot de eigen sportbond. De sportbonden en NOC*NSF houden de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten en volgen daarbij de adviezen van RIVM. De gezamenlijke sport heeft de intentie om alle afgelaste wedstrijden in te halen en om alle competities op een goede manier af te ronden. Voor het spelen van wedstrijden zijn en blijven we echter afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Moeten de club straks langer open blijven in de zomer?

Antwoord NOC*NSF: Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de indamming van het coronavirus in Nederland heeft de georganiseerde sport gehoor gegeven aan de oproep van het RIVM. Alle competitiewedstrijden zijn daarom afgelast tot en met 6 april. Dit betreft een maatregel die voor alle teams is genomen ongeacht niveau en competities. Het inhalen van de wedstrijden is afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. De situatie wijzigt op dit moment per dag. Daarom zijn nog diverse scenario's mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan hervatting van de competitie na 6 april, maar ook aan langer uitstel van een herstart. De sportbonden en NOC*NSF werken op dit moment diverse scenario's uit en houden de actuele ontwikkelingen scherp in de gaten. We vragen dan ook aan alle clubs en sporters om hun flexibiliteit.

Worden wedstrijden straks doordeweeks ingehaald?

Antwoord NOC*NSF: Op dit moment kunnen we nog niet voorzien tot wanneer het coronavirus aanhoudt. Nu al een nieuwe wedstrijdplanning maken is voor sportbonden daarom niet mogelijk. Uiteraard is het streven om zoveel als mogelijk wedstrijden opnieuw te plannen, maar een garantie is er dus niet. We volgen de ontwikkelingen omtrent het coronavirus op de voet.

Wat zijn de financiële gevolgen voor mijn club? Krijgen wij een compensatie?

Antwoord NOC*NSF: Iedereen in de sport wordt door de maatregelen geraakt: de sporters, de clubs, de bonden en ook andere sportaanbieders. Laten we dat vooral samen zien op te lossen, samen met de maatschappelijke partners zoals de gemeenten en de rijksoverheid. Momenteel wordt er een eerste impactanalyse gemaakt door NOC*NSF en de sportbonden over de financiële gevolgen van de situatie rondom het coronavirus. Een update hierover volgt later.

Moeten we als vereniging contributie blijven incasseren?

Antwoord NOC*NSF: Als gezamenlijke sport nemen we het standpunt in dat we de kosten die we met z'n allen maken, zoveel mogelijk met z'n allen dragen. Om die reden adviseren we je om in overleg te gaan met jouw eigen leden en vooralsnog de contributie gewoon te innen. De hoogte is ook door de leden zelf vastgesteld. De kosten lopen bovendien door, of zijn zelfs hoger. Als deze crisis ook nog na april aanhoudt, dan kun je op dat moment bekijken en met je leden bespreken of dat dan nog steeds de juiste keuze is. Wel adviseren we je in overleg te gaan met de gemeente of zij iets kunnen betekenen in bijvoorbeeld het niet innen of uitstellen van huurgelden en/of ondersteuning bieden bij lokale vraagstukken over het coronavirus.

Hoe zit het met mijn contributiegeld nu ik niet kan trainen?

Antwoord NOC*NSF: Als Nederlandse sport nemen we het standpunt in dat we de kosten die we met z'n allen maken, zoveel mogelijk met z'n allen dragen. Om die reden vragen we je om jouw solidariteit en adviseren we je om in contact te blijven en dit te bespreken binnen jouw vereniging.  

Kijk hier voor alle vragen en antwoorden van NOC*NSF.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie