Afbeelding
pixabay

Live: extra maatregelen tegen coronavirus

12 maart 2020 om 15:46 Zorg Coronavirus

NIJKERK De coronamaatregelen zijn uitgebreid over het hele land. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de overheid en het RIVM. Iedereen in het hele land moet thuis blijven bij klachten, evenementen met meer dan honderd personen mogen niet doorgaan en werknemers wordt gevraagd thuis te werken. De maatregelen gaan in per direct en duren zeker tot en met 31 maart.

Voor mensen met klachten geldt: blijf thuis en mijdt sociale contacten. Bel pas met een huisarts als de klachten toenemen. Evenementen en activiteiten met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan, dat geldt ook voor sportclubs en sportwedstrijden, theaters en musea bijvoorbeeld. Hogescholen wordt gevraagd grootschalige hoorcolleges online aan te bieden. Er is vooralsnog geen reden om basisscholen, middelbare scholen en mbo's te sluiten. Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken, en bijeenkomsten op het werk met 100 personen of meer kunnen niet doorgaan.

Gevraagd wordt om bezoek aan ouderen en mensen met minder weerstand te beperken of liever te vermijden. Voor zorgpersoneel is het extra hard werken, blijf pas thuis bij klachten en koorts en stem dat af met je werkgever. En zorgpersoneel wordt gevraagd niet naar het buitenland te reizen.

21.45 uur: Dit liveblog is voor vandaag gesloten.

20.57 uur: Hogescholen en universiteiten sluiten per direct de deuren in de strijd tegen het coronavirus. Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten. Het besluit is genomen na overleg met de ministers van Onderwijs Arie Slob en Ingrid van Engelshoven.

20.21 uur: De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zorgen ervoor dat veel ouderen vereenzamen. Dat stelt de ouderenbond ANBO. ,,Zeker als ze ook niet met het openbaar vervoer kunnen reizen", aldus Liane den Haan, directeur van de bond.

19.40 uur: De NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits. Een woordvoerder van de NS laat weten dat geen extra spitstreinen meer worden ingezet, omdat minder reizigers worden verwacht. Het kabinet riep mensen donderdag op zo veel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Verder stelt de NS dat het personeel hard nodig is voor het reguliere treinverkeer.

18:52 De Mini Marathon bij Manege Luxool gaat ook niet meer door.

18:28 Professional Imaging, de fotovakbeurs gepland op 28, 29 en 30 maart in het Hart van Holland, gaat ook niet door in Nijkerk.

18:00 Ook de Veluwepoortloop gaat niet door zaterdag: ,,Erg jammer, we hadden al flink veel voorinschrijvingen en de weersverwachting was goed. Degene die voor ingeschreven hebben, ontvangen persoonlijk een mail."

17:34 Mozaiek033 'wil als kerk haar verantwoordelijkheid nemen' en bezoekers de mogelijkheid geven om op een andere manier de dienst te volgen. Daarom wordt zondag (11.00 uur) een livestream gebruikt. Er zijn deze hele maand maart geen samenkomsten in Mozaiek033.

16:45 Na de persconferentie van het kabinet over het corona-virus heeft de directie van de Bibliotheek Eemland besloten om alle georganiseerde en te organiseren activiteiten (klein en groot) binnen de vestigingen in ieder geval tot 1 april geen doorgang te laten vinden, ingaande per direct. Of de activiteiten na 1 april doorgaan is nog niet duidelijk. Hier volgt later bericht over. Vooralsnog blijven de bibliotheekvestigingen en de kantoren open.

16:38 De Nederlandse sportwereld ligt de komende weken stil. Sportkoepel NOC-NSF adviseert donderdag haar leden alle evenementen, zowel in de profwereld als de amateurwereld, niet door te laten gaan. 'Naast de sportwedstrijden zelf is het beter ook alle andere clubbijeenkomsten in de sportwereld uit te stellen', aldus NOC-NSF.

De gemeente heeft ook de bijeenkomst voor Nijkerk Energieneutraal afgelast. Op basis van ervaringen van eerdere bijeenkomsten over dit thema, verwacht de gemeente een grote groep aanwezigen

Stille straten en lege pleinen in Florence. Het coronavirus heeft in Italië tot een lock down geleid. Wat betekent dat voor het dagelijks leven van de inwoners? Mandy Rietdijk uit Nijkerk woont en werkt in Florence en de situatie daar heeft flinke impact.

15:50 Alle voetbalwedstrijden zijn deze maand afgelast vanwege het coronavirus. De duels in de eredivisie, de eerste divisie en de interlandwedstrijden van het Nederlands elftal zijn tot 1 april geschrapt. Ook alle amateurwedstrijden gaan niet door.

Vandaag werd tevens bekend dat er in Nijkerk en de rest van Nederland geen NL Doet gaat plaatsvinden komend weekeinde. Het evenement, dat wordt georganiseerd door het Oranje Fonds, wordt uitgesteld omdat het volgens de organisatie niet verantwoord is om de activiteiten door te laten gaan. Dit nieuws kwam nadat St Jansdal in Harderwijk nieuwe besmettingen werden geconstateerd.

Het geplande bezoek van de gemeente aan het Hospice in Nijkerk is ook afgelast voor komend weekend. ,,Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vindt het college het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan. Voorstel van het college van de gemeente Nijkerk is om op een later moment bij het Hospice de toegezegde werkzaamheden te komen verrichten en zaterdag 14 maart te annuleren", zo laat de gemeente weten. 

Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vindt het college het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan.  Voorstel van het college van de gemeente Nijkerk is om op een later moment bij het Hospice de toegezegde werkzaamheden te komen verrichten en zaterdag 14 maart 2020 te annuleren. Zodra een nieuwe datum bekend is, geef ik dit aan u door.

15:35 Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad.

15:33 Het kabinet ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. Het RIVM rekent erop dat mensen die ziek zijn gehoor geven aan de oproep om thuis te blijven, zegt Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het instituut. ,,We gaan er dus ook van uit dat op scholen geen kinderen meer komen met klachten."

15:31 Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Bezoeken aan kwetsbare personen zoals ouderen moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Deze maatregelen gelden tot 31 maart. Het Outbreak Management Team (OMT), waarin gezondheidsdeskundigen zitten, heeft deze maatregelen geadviseerd omdat er 'nieuwe gevallen zijn die we niet tot de bron kunnen herleiden', aldus premier Mark Rutte in de persconferentie na het overleg. Dat betekent dat Nederland 'niet exact meer grip heeft' op wat zich afspeelt.
 

 

Klik hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: stad.nijkerk@bdu.nl.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie