Afbeelding
Mathilde Dusol

Sofie schaatst naar de top

27 februari 2018 om 06:41 Sport/sport

NIJKERK De 13-jarige schaatsster Sofie Bouw komt voor het eerst uit in een internationale wedstrijd voor Nederland. Tijdens de prestigieuze Vikingrace in het Friese Thialfstadion mag ze de Nederlandse eer van de categorie DPA gaan verdedigen op de schaats.

Maranke Pater

Sofie: ,,Ik startte op mijn vijfde met skeeleren en turnen maar op een gegeven moment was het niet meer te combineren met turnen. Als ik turnde voerde ik sommige oefeningen té snel uit, bewegingen die ik bij het schaatsen wel op die manier moest maken." De keuze om te blijven schaatsen was snel gemaakt omdat ze in deze sport talent bleek te hebben.

HEERLIJKE SPORT Vier keer in de week traint ze bij Leisure World in Dronten. Elke zaterdag is er een wedstrijd en zijn haar vader en/of moeder haar meest trouwe supporters. Sofie: ,,Ik vind schaatsen een heerlijke sport. Het is wat anders dan de standaard sporten als hockey en voetbal." Les krijgt ze van Lammert Grootoonk, eigenaar van de ijsbaan en Jan Maarten Heideman, een bekende schaatser in de schaatswereld. ,,Ik ben nog jong en moet mijzelf ontwikkelen qua spieren. Daarom train ik niet alleen op de schaatsen maar doe ik ook krachttraining."

BAANRECORDS Sofie kwam de laatste jaren bij de pupillen steeds hoger in de rangorde te staan. In 2016 werd ze Nederlands kampioen op het Nationaal Pupillen Toernooi. Ze heeft baanrecords op de 100, 300, 500 en 700 meter. ,,Alle grote schaatsers als Sven Kramer en Irene Wüst hebben ooit aan de Viking Race meegedaan. Toen ik mijzelf laatst meldde voor een wedstrijd en mijn naam hoorden zeiden mensen al: 'Sofie Bouw? Wij houden je goed in de gaten'." Moeder Mariëlle Bouw-Koller: ,,Om echt goed te worden in schaatsen moet je mentaal sterk zijn en goed kunnen presteren onder druk. En laten zien wat je kunt op het juiste moment."  

Sofie traint samen met een groep jongeren die allemaal op hetzelfde niveau zitten als zij. Ze is wel één van de jongsten in haar team.

VIKING RACE In Friesland wordt aanstaande vrijdag en zaterdag voor de 30e keer de Viking Race gehouden. Omdat Sofie tweede van Nederland stond in haar categorie mag zij samen met de nummer 1 Nederland vertegenwoordigen. ,,Het is een bijzondere race. Er komen schaatsers vanuit de hele wereld naar Thialf toe. Onder andere vanuit de USA, Wit-Rusland, Zweden, Noorwegen, Polen, Oostenrijk en Finland." Sofie zal tijdens de Vikingrace de drie keer de 500 meter en een keer de 1000 meter rijden. ,,Het is een bijzonder evenement waarbij per land schaatsers hun vlag zullen dragen tijdens de openingsceremonie."

Sofie hoopt dat de wedstrijd een opmaat is voor de toekomst. Sofie: ,,Het is mijn allergrootste droom om deel te nemen aan een Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) en mij te plaatsen voor de Olympische Spelen." Sofie krijgt veel steun van haar ouders en vrienden en vriendinnen in het verwezenlijken van die droom. ,,Mijn vrienden en familie vinden het allemaal heel gaaf dat het zo goed gaat met schaatsen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie