Christianne van Bloemendaal is als technisch begaafde middenvelder vaak het begin van de Spartaanse aanvallen.
Christianne van Bloemendaal is als technisch begaafde middenvelder vaak het begin van de Spartaanse aanvallen. Ron Stuveling

Sparta Nijkerk Vrouwen 1 op weg naar de titel

1 mei 2019 om 16:00 Sport

NIJKERK Op zaterdag 4 mei kan Sparta Nijkerk Vrouwen 1 de kroon op het seizoen zetten. Bij winst op DZC'68 is het kampioenschap een feit en promoveren ze in hun debuutseizoen in de derde klasse naar de tweede klasse.

Rob Schoon

Twee van de speelsters van vrouwen 1 zijn Kataline Hiensch en Christianne van Bloemendaal en zij voetballen beiden meer dan tien jaar bij Sparta Nijkerk. Hiensch begon in een gemengd team en speelde tot de destijds B-junioren tussen de jongens. Van Bloemendaal speelde vanaf de D-tjes in meisjesteams. Dat betekent een verschil in ervaringen.

EERSTE MEISJESTEAM ,,Wij waren het eerste meisjesteam bij Sparta Nijkerk. Dat was nieuw voor de vereniging en destijds hadden we verschillende trainers. Veelal vaders met een voetbalachtergrond. Nu is het allemaal een stuk beter geregeld qua trainers, maar ik ben blij dat deze vaders er destijds tijd en energie in hebben gestoken. Zij hebben er toch voor gezorgd dat wij konden spelen en plezier hielden in het voetbal," kijkt Van Bloemendaal terug.

Hiensch speelde als meisje in selectieteams. ,,Daar heb ik veel geleerd, mede door de betere tegenstand en trainers. Na blessureleed ben ik na een jaar B-junioren overgestapt naar een meisjesteam. Dat was qua niveau iets minder, maar tussen en tegen andere meisjes spelen vond ik wel prettig. Bij de jongens was het spel sneller en harder en na mijn blessure vindt ik gezelligheid in een team belangrijker dan destijds. Al is de wil om te presteren zowel bij de jongens als meisjes even groot."

STERKE ORGANISATIE Het succes van de meisjes- en vrouwenafdeling bij Sparta Nijkerk is volgens de jonge vrouwen vooral te danken aan de sterke organisatie. ,,Zonder anderen tekort te willen doen, kom ik dan bij Hans Stam en Mirsad Abdulovic. Zij hebben de laatste jaren veel tijd en moeite gestoken in het verder ontwikkelen van het vrouwenvoetbal binnen de club", vindt Van Bloemendaal. ,,Niet iedereen beseft dat, maar er zijn veel personen die alles voor ons regelen. Zo is Wim Koopman met zijn bedrijf SilverCloud Computing al vele jaren onze trouwe sponsor. Er zijn bij alle teams goede (gediplomeerde) trainers en leiders. Organisatorisch staat het als een huis en dat is zeker mede een basis voor succes."

PAPLEPEL Voor Hiensch was voetbal een bijna dagelijkse bezigheid. ,,In Goes turnde ik, maar was veel op het voetbalveld met mijn vader. Toen we naar Nijkerk verhuisden, ben ik overgestapt naar voetbal. En daar heb ik geen spijt van, want ik vind het spelletje nog steeds heel leuk. En zaterdag kampioen worden, zou het extra mooi maken."

EINDELIJK KAMPIOEN Voor Van Bloemendaal is die wens nog groter. ,,In al die jaren is het nooit gelukt om kampioen te worden, hoewel we er twee keer heel dichtbij waren. Nu moet het dus maar eens gebeuren en dat gaan we dan zeker vieren." Ze leerde de basistechnieken op de straat. ,,Met buurjongens als bijvoorbeeld Tom Wachtmeester, Tjidde Luigjes en Ruben van Dijk voetbalde ik altijd. Wat dat betreft ben ik als straatvoetbalster begonnen en heb ik veel geleerd, zowel qua trucjes als duelkracht."

De twee echte Spartanen zijn vaste krachten binnen Vrouwen 1. Van Bloemendaal is de meer aanvallende ingestelde middenvelder, waar Hiensch leiding geeft aan de verdediging. Over de kracht van het team zijn ze echter eensgezind: ,,Verdedigend zijn we sterk en organisatorisch ook. Met scoren hebben we wat te veel moeite, maar we staan niet voor niets bovenaan."

NIEUWSGIERIG Beide speelsters zien de promotie naar de tweede klasse ook met vertrouwen tegemoet. ,,We hebben enkele keren tegen teams uit een hogere klasse gespeeld en dat ging ons goed af. En er zit nog groei in dit team en er komen versterkingen bij, zowel vanuit de jeugd als van andere verenigingen. Sparta Nijkerk heeft aantrekkingskracht, omdat alles goed geregeld is. Er zit nog elk seizoen groei in."

FESTIVITEITEN Zaterdag om 12.15 uur begint het duel tegen DZC'68 en naast de gebruikelijke 'Leeuwin van de Week' zal er wel het één en ander georganiseerd worden. ,,Als het maar niet teveel afleidt, want we moeten wel eerst winnen.''

Kataline Hiensch is met haar rust en overzicht een rots in de branding in de Spartaanse defensie.
Rob Schoon
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie