Afbeelding

Excursies voor groepen 8 naar het nieuwe Namenmonument in Amsterdam

Overig Deel je nieuws

Maandag 20 juni vertrok vanaf Kindcentrum Prins Willem Alexander aan de Buizerdlaan in Nijkerk een bus van Midland Tours met alle leerlingen van groep 8. Zij gingen op bezoek bij het in september geopende Nationaal Holocaust Namenmonument. Speciale gasten bij deze excursie waren wethouder Mariëlle Broekman, overlevende van de nazikampen Louk de Liever, en Egbert Slim (hij maakt samen met zijn echtgenote de excursies financieel mogelijk).

Afgelopen september opende koning Willem-Alexander het nieuwe Namenmonument in Amsterdam. Het monument bevat de ruim 102.000 namen van de Nederlandse Joden, Sinti en Roma die in de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s zijn vermoord of zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen. 

De publiciteit rondom de opening bracht het betrokken Nijkerkse echtpaar Egbert en Wil Slim op het idee een zeer bijzondere schenking te doen aan Museum Nijkerk. Deze schenking maakt het mogelijk om met alle groepen 8 van het Nijkerkse basisonderwijs per bus een excursie te maken naar het Namenmonument. Behalve het monument bezoeken de groepen ook het naastgelegen Jonas Daniël Meijerplein, het hart van het Joods Cultureel Kwartier. 

De excursie wordt vooraf gegaan door een gastles die vrijwilligers van Museum Nijkerk in de klas geven. De gastles, met als thema ‘Namen’, is gemaakt door oud-stadsdichter Bert Jurling. De les begint met bewustwording van de betekenis van een naam. Van de eigen naam gaat de les over op de namen van de Joodse stadsgenoten van Nijkerk. Een filmpje laat het Nijkerkse monument zien, met uitleg en een gedicht van Bert Jurling. Elke leerling adopteert een naam van een Nijkerks slachtoffer, deze naam wordt later opgezocht op het monument in Amsterdam. 

Inmiddels hebben 13 basisscholen van de gemeente Nijkerk dankbaar gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Bij de PWA heeft Louk de Liever in een separate les zijn levensverhaal verteld. Maar liefst tien leerlingen hadden in Amsterdam de namen van zijn twee vermoorde tantes opgezocht, Reina en Anna de Liever.  

advertentie
advertentie