Creatieve oplossingen in mediation

4 juli 2012 om 00:00 Ondernemend

Men vergelijkt mediation nogal eens met ‘De rijdende rechter’. Via de rechtspraak wordt beide partijen een uitspraak opgelegd, waarbij één partij vaak de ‘verliezer’ is. Niets is echter minder waar.

NIJKERK - Vertrouwelijkheid, goed luisteren, respect en waardering voor elkaar. Dat zijn volgens Margje Markerink de sleutelwoorden bij mediation. Margje bemiddelt nu zo’n twee jaar bij echtscheiding, arbeidsconflicten en familieperikelen. Steeds vaker worden mediators ingezet door mensen die een conflict hebben. Zij willen er samen uitkomen zonder een rechter.

door Maureen van Goethem

Mediation daarentegen is het gezamenlijk oplossen van een geschil via bemiddeling door een onafhankelijke derde: de mediator. ,,Vrijwel elk geschil heeft een oplossing die voor alle betrokkenen aanvaardbaar is,’’ vertelt Margje. ,,Vaak zien de mensen die in een conflict verwikkeld zijn, gehinderd door jarenlange woede of verdriet, geen oplossing. Dat hoeft niet. Een mediator neemt geen standpunt in, maar helpt partijen om een eigen oplossing te vinden. Vaak blijkt dat een creatieve oplossing kan worden bedacht door beide partijen, waarmee alle betrokkenen daadwerkelijk tevreden zijn. Het kost soms tijd, maar als er resultaat wordt bereikt, geeft mij dat ook veel voldoening. Niemand is verliezer!?’’

Verloop mediation

Deze start met het intakegesprek. Tijdens de eerste bijeenkomst tekenen alle partijen inclusief de mediator de mediation overeenkomst. Daarin zijn onder meer de spelregels tijdens het proces opgenomen.

Gezamenlijk

De mediator zorgt ervoor dat iedereen zijn verhaal kan doen en daarna gaan de partijen echt samen aan de slag. Komt het tot een gezamenlijke oplossing dan worden deze afspraken vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst die beide partijen ondertekenen.

Bij een scheiding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken, wordt eveneens een ouderschapsplan opgesteld.

Mediators Collectief

Margje is aangesloten bij het Mediators Collectief. Dit Collectief is in 2006 opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een landelijk samenwerkingsverband van een 25-tal NMI Registermediators. Zij kan daardoor altijd een beroep doen op een van haar collega’s om als co-mediator bij de wat complexere zaken op te treden.

Bel vrijblijvend 06-342 444 32 of 0900 - 633 42 86. m.markerink@mediatorscollectief.nl. www.mediatorscollectief.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie