Ondermijning
Ondermijning CCV

Webinar over criminaliteit

Lokaal Deel je nieuws

Juist in de week van het buitengebied in Flevoland (31 mei tot en met 6 juni) komt de gemeente Nijkerk met de gratis webinar ‘Criminelen ronselen jongeren … mijn kind toch niet?‘ Nu is de cruciale vraag wat die twee zaken met elkaar te maken hebben. 

Week van het buitengebied
In de week van het buitengebied gaan politie en boa’s bezoeken afleggen aan bewoners van het buitengebied. Hiermee wil men het gesprek aangaan om signalen van ondermijning te ontdekken. De gegevens komen van het persbericht van de gemeente Lelystad.   

Agrariërs kunnen financieel kwetsbaar zijn. Lege loodsen en schuren kunnen aantrekkelijk zijn voor criminelen om te huren om drugs te kunnen produceren. 

Leerlingen Nijkerk
In het artikel over de webinar wordt aangegeven dat leerlingen een interessante doelgroep voor de georganiseerde misdaad zijn. Gezien de regels in het kader van de pandemie van SARS-CoV-2-virus (Corona) zijn vele bijbaantjes naar (bijna) 0 teruggebracht. Enige vorm van inkomsten is er bijna niet meer. 

Op dat moment is inderdaad de verleiding heel groot, om snel geld te verdienen. Op een manier dat criminelen op een vrij eenvoudige manier leerlingen kunnen benaderen en ronselen om bepaalde (illegale) zaken te doen.   

Ondermijning
De gemeente Nijkerk biedt de mogelijkheid aan om het gratis webinar te volgen over dit soort zaken. De gegevens staan op de site leerlingalert.nl. Het is een webinar voor ouders en belangstellenden. Tijdens de webinar wordt verteld over de criminele wereld en hoe criminelen de jongeren proberen te lokken. 

De site geeft ook duidelijk aan dat criminelen bij hun (illegale) activiteiten (genoemd de onderwereld) mensen met legale bedrijven erbij willen betrekken (de bovenwereld). Op het moment dat dit gebeurt, ontstaat er vermenging tussen de onder- en bovenwereld. Dit zal onze rechtsstaat aantasten.   

Echter gezien het feit dat de criminelen onder de radar blijven, is hun aanwezigheid niet altijd duidelijk te onderkennen. Maar ze zijn er wel en dichterbij dan gedacht wordt. En de kans op scholen is zeker aanwezig. 

Met #leerlingalert wordt getracht ondermijning preventief aan te pakken. De kennis is omgezet in voorlichtingsmateriaal. De opzet is dat de jongeren geleerd wordt om ‘Nee’ te zeggen tegen de verleiding om met criminele activiteiten snel en veel geld te verdienen. 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

advertentie
advertentie