Afbeelding
Gemeente Nijkerk

Nijkerk zet verdere stap op weg naar Huis van de Stad

15 maart 2018 om 07:19 lokaal

NIJKERK Op de plek van het huidige gemeentehuis is ruimte voor de bouw van zestig woningen. Hierbij wordt het oude stadhuis gespaard en behoudt dit pand de publieke functie.

Wijnand Kooijmans

Hiermee zet het college van burgemeester en wethouders een volgende stap als het gaat om de ontwikkeling van de Havenkom. Belangrijk onderdeel hiervan is het nieuwe Huis van de Stad. Het college verwacht eind dit jaar de gemeenteraad een stedenbouwkundig plan voor te kunnen leggen waarin de plannen verder zijn uitgewerkt.

Een onzekere factor is op dit moment nog de invulling van de huidige parkeerplaats. Ook hier is woningbouw gepland. Maar het hiervoor benodigde onderzoek naar de milieueffecten is nog niet afgerond. Het gaat dan onder meer om geuroverlast en fijnstof. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het bedrijf BZ Diervoeders.

VERGUNNING De directie van het bedrijf heeft eerder te kennen gegeven dat door woningbouw op de huidige parkeerplaats de verleende vergunning aan ABZ Diervoeders niet in gevaar mag komen. Inmiddels zijn de spelregels voor de wijze waarop het onderzoek moet worden uitgevoerd wel vastgesteld. Bovendien heeft wethouder Wim van Veelen nog een gesprek gevoerd met de directie van ABZ om de verdere voortgang van het proces te bespreken.

In het nieuwe Huis van de Stad wordt duizend vierkante meter vrijgehouden voor een maatschappelijke bestemming. Kandidaten voor de invulling hiervan kunnen zich, zo zegt wethouder Wim van Veelen, melden bij de gemeente. Dit deel van het plan wordt alleen gerealiseerd bij voldoende animo. Initiatieven wil het college bespreken met een vertegenwoordiging vanuit de bevolking.

Het betreffende gedeelte kan, zo geeft hij aan, eventueel ook worden ingericht als een huis van de smaak. Hierin kunnen dan nieuwe producten op het gebied van zuivel worden uitgeprobeerd. Doel is dat Nijkerk hiermee de positie binnen de regio Food Valley verder versterkt.

KEUZE De keuze voor een nieuw Huis van de Stad is onder meer ingegeven door de nieuwe werkwijze van de gemeente. Zo is Nijkerk op het gebied van de bedrijfsvoering samenwerking aangegaan met Putten, Leusden en Bunschoten-Spakenburg. Ook zijn ambtenaren steeds minder gebonden aan de plek en het moment waarop wordt gewerkt in het stadhuis.

Het college wil de nieuwbouw tevens aangrijpen om grote stappen te maken op het gebied van duurzaamheid. Om inwoners en bedrijven te stimuleren tot initiatieven gaat de gemeente zelf een voorbeeldfunctie vervullen. Bij het nieuwe Huis van de Stad gaan de onderhouds- en energiekosten drastisch omlaag.

De ontsluiting van het Huis van de Stad moet plaatsvinden via een nieuwe weg over grond welke nu nog in eigendom is van de erven Van Rootselaar. Hierover wordt nog onderhandeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie