Afbeelding
Harry Koelewijn

Felicitaties voor de oudste inwoner van Nijkerk

29 april 2019 om 12:30 lokaal

NIJKERK Loco-burgemeester Nadya Aboyaakoub-Akkouh bracht maandag 29 april een bezoek aan mevrouw Van de Veen, omdat zij haar 105de verjaardag vierde. Daarmee is Van de Veen de oudste inwoner van de gemeente.

Mevrouw Van de Veen is geboren in een huis aan de Vetkamp. Ze had één broer, Elbert, die is op 30-jarige leeftijd gesneuveld in Nederlands-Indië, toen hij aan de Birma-spoorweg werkte. Haar vader is overleden aan de gevolgen van de Spaanse Griep, eveneens op 30-jarige leeftijd. Haar moeder is van ouderdom overleden op 93-jarige leeftijd. In de oorlog overleed een dochtertje van mevrouw op 5-jarige leeftijd aan roodvonk en vorig jaar is een dochter van tachtig overleden. 

Tot haar twaalfde zat ze op school, waar ze mooie herinneringen aan heeft. Daarna werkte ze als oppas, voor 2 gulden per week. Dat werk vond ze erg leuk. Op haar veertiende ging ze werken bij een veearts in
de huishouding voor 3 gulden per week. Dit werk vond ze minder leuk, omdat ze thuis ook al veel huishoudelijke taken moest doen. Op haar achttiende ging ze werken in koffiehuis de Bonte Koe. Dit deed ze tot haar huwelijk op 21-jarige leeftijd. Ze trouwde met Jan Renger van de Veen, met wie ze negen kinderen en 32 kleinkinderen kreeg, inmiddels is het een hele grote familie.

De Tweede Wereldoorlog heeft veel indruk gemaakt, als jong gezin. Ze zijn geëvacueerd naar Harderwijk en hebben zelf onderduikers gehad en mensen geholpen die op zoek waren naar voedsel. Haar achterkleindochter Daniëlle heeft een levensloop van haar overgrootoma beschreven toen deze 102 werd. Daarin staat de mevrouw nog steeds van een feestje houdt. Positief blijven en haar geloof zijn belangrijke zaken in het leven van mevrouw.

Op haar zeventigste is ze voor het eerst op vakantie naar Spanje geweest. Met 72 jaar werd dat Zwitserland. Op haar tachtigste is ze op bezoek geweest bij haar jongste zoon die in Nieuw Zeeland woont, op haar 84ste werd dit herhaald. Op haar 99ste heeft ze haar pols en heup gebroken, maar dat is weer helemaal goed gekomen. Haar dochter Gerda is met haar man in huis komen wonen.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie