Het team dat Nijkerk vertegenwoordigt in Amersfoort. ,,Ze willen echt voor de winst gaan'', aldus de burgemeester.
Het team dat Nijkerk vertegenwoordigt in Amersfoort. ,,Ze willen echt voor de winst gaan'', aldus de burgemeester. Gemeente Nijkerk

'Serieus en vrolijk: typisch Nijkerk'

25 april 2019 om 12:20 lokaal

NIJKERK Als geen ander weet Gerard Renkema hoe het is om de koning te mogen verwelkomen. De burgervader van de gemeente Nijkerk deed dit in 2004, toen hij actief was als burgemeester in Warffum. ,,Ik hoef Lucas Bolsius geen advies mee te geven. Ik ben er van overtuigd dat hij een prima invulling aan deze mooie dag kan geven."

Jeroen van der Veer

Als regiogemeente is ook Nijkerk betrokken bij het feest op 27 april in Amersfoort. Toen bekend werd dat het in de Keistad gehouden werd, was het voor Renkema geen verrassing dat ook zijn gemeente hierbij betrokken werd.

IETS ANDERS ,,We wisten dat Amersfoort bezig was om het feest naar de stad te halen", aldus de burgervader. ,,In een voorstadium is er ook al eens met de regioburgemeesters besproken dat we het met z'n allen zouden vieren en het is mooi dat dit straks daadwerkelijk gebeurt."

Uiteraard is Gerard Renkema maar wat blij dat Nijkerk ook een rol heeft tijdens het nationale evenement. ,,Het was wel een grote vraag hoe we er invulling aan gingen geven. We hebben een paar keer om tafel gezeten en de regio-quiz is een hele originele manier van jezelf presenteren. We voelden dat we een keer iets anders moesten doen en daarin gaan we slagen."

UITSTRALING Er moest een team geformeerd worden van negen personen en dit bleek geen eenvoudige klus. De gemeente bestaat uit de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken en om een zo divers mogelijke groep bij elkaar te krijgen, werd er flink gezocht. ,,Er zit in ons team een voorleeskampioen, ondernemers, sportieve personen. Eigenlijk van alles wel wat."

De burgervader heeft al kennis gemaakt met de mannen en vrouwen die het voor zijn gemeente straks moeten doen en daar viel hem een paar dingen op. ,,Ze willen echt voor de winst gaan. Daarnaast zijn ze serieus, maar ook heel vrolijk. Die uitstraling past bij ons."

Op het Molenplein zullen de Nijkerkse-deelnemers voor of tijdens de aubade rond de klok van 09.45 uur vertrekken en uitgezwaaid worden door hun plaatsgenoten. Door de regio zullen zij dan koers zetten naar Amersfoort, waar de quiz wordt gespeeld. ,,Ik noem onze regio wel eens een 'all inclusive regio'. We liggen midden in het land en eigenlijk alles vind je hier. Het is hier erg goed vertoeven." Om bij het feest aanwezig te kunnen zijn, moest Nijkerk 16.000 euro betalen aan de organisatie. Een bedrag dat Renkema niet meer dan logisch vond, maar in het begin toch wat weerstand opriep. ,,Er zijn wat vragen over geweest, maar die waren ook zo weer weg. Het heeft te maken met een stukje solidariteit en daarnaast is het eenmalig. Wij krijgen daar de kans onszelf te presenteren en het is een mooi feest waar de gehele regio van meeprofiteert."

ZIJN EIGEN MANIER Zelf koestert de burgemeester warme herinneringen aan het Koninklijk Huis. De toenmalig burgervader van Warffum mocht ze in 2004 de hand schudden. ,,De laagdrempeligheid viel mij op. De leden van de familie maken echt contact met de mensen langs de route en je merkt dat dit voor de bezoekers betekenisvol is. Ik heb het toentertijd als zeer plezierig ervaren. Wat ik de burgemeester van Amersfoort van mijn ervaringen mee zou willen geven? Ik hoef Lucas Bolsius geen advies te geven. Amersfoort moet het op zijn eigen manier doen."

TEAM NIJKERK Het Nijkerkse team bestaat uit Edith Terschegget (teamcaptain), Cher Korver, Liselotte Waslander, Bert Koekkoek, Leendert van der Sluijs, Mariette Christophe, Matthias Blankesteijn, Achmed Saidi en Jan Hofman.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie