Afbeelding
Alexas Fotos (pixabay)

Gemeente Nijkerk organiseert webinar over criminaliteit voor ouders en jongeren

2 juni 2021 om 17:29 Maatschappelijk

NIJKERK Leerlingen van middelbare scholen vormen een interessante doelgroep voor de georganiseerde misdaad. De gemeente Nijkerk wil helpen voorkomen dat zo’n eerste stap in de criminaliteit wordt gezet, en nodigt ouders en jongeren uit om mee te doen met het gratis webinar ‘Criminelen ronselen jongeren... mijn kind toch niet?’.

Ogenschijnlijk ‘kleine criminaliteit’ kan zomaar onderdeel zijn van een crimineel netwerk, stelt de gemeente. Criminelen ronselen leerlingen om drugs te vervoeren, illegaal vuurwerk te verhandelen of henneptoppen te knippen. Het komt ook steeds vaker voor dat jongeren hun bankrekening tijdelijk aan criminelen beschikbaar stellen en zij zo, onbedoeld, onderdeel worden van witwassen. De verleiding is groot, want er kan snel veel geld verdiend worden. Voor jongeren nu wellicht extra aantrekkelijk, omdat veel bijbaantjes door de coronapandemie en de gevolgen daarvan zijn gestopt.

RONSELPRAKTIJKEN ,,De leefwereld van onze jongeren verandert snel en iedereen die bij het opgroeien van jongeren een rol heeft, moet meebewegen”, zegt burgemeester Renkema. ,,We kunnen dit maatschappelijke probleem alleen maar samen aanpakken, met ouders, jongeren en het onderwijs. En voorlichting geven over deze ronselpraktijken is een eerste stap.”

PROGRAMMA Om te voorkomen dat jongeren de eerste stap zetten in de criminaliteit is er een speciaal programma ontwikkeld: #Alertprogramma. Dit programma heeft verschillende onderdelen, waaronder #Leerlingalert. ,,Zit je eenmaal in het criminele circuit, dan is het lastig om eruit te komen. Dat willen we voorkomen”, legt Petra van den Berg, programmaleider van #Leerlingalert uit. ,,Daarom leren we leerlingen en studenten, hun docenten en ouders hoe het er in de criminele wereld aan toe gaat, hoe je het herkent en hoe je dan moet handelen.”

WEBINAR Het webinar wordt verzorgd door het team van het #Leerlingalert en vindt plaats op woensdag 9 juni van 19.30 tot 21.00 uur. Deelnemen kan via de website van het programma. In ongeveer 60 minuten worden de deelnemers meegenomen in de criminele wereld en hoe en waarom criminelen jongeren ronselen. Ook wordt uitgelegd op welke signalen men kan letten en hoe daarop gereageerd kan worden. Daarna is er nog een half uur gelegenheid om vragen te stellen. Naast het team van #Alertprogramma sluiten ook medewerkers van onder meer Halt aan. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie