Afbeelding
Archief BDUmedia

Geen aanpak van houtkachel agrarisch bedrijf

10 mei 2018 om 12:15 lokaal

NIJKERKERVEEN De bestemming van een agrarisch bedrijf aan de Schoolstraat in Nijkerkerveen mag worden gewijzigd in 'wonen.' Maar de mestopslag mee laten tellen als sloopmeters gaat het Nijkerkse college van burgemeester en wethouder te ver.

Wijnand Kooijmans

De inwoner van Nijkerkerveen heeft een milieuvergunning voor het houden van 170 vleeskalveren en een houtkachel. Van de 963 vierkante meter aan stallen wil hij 283 vierkante meter behouden voor agrarische nevenactiviteiten. Van alle stallen moet het asbest worden verwijderend. Tevens heeft hij gevraagd de mestkelders met een gezamenlijke inhoud van 70 vierkante meter mee te mogen tellen als sloopmeters.

HOUTKACHEL De functieverandering van agrarisch naar wonen past binnen de geldende regels voor functieverandering. De aanwezige houtkachel dient voor de verwarming van de stallen. De aanwezigheid heeft in het verleden geleid tot een voortslepend conflict met een omwonende over stank- en rookoverlast. Het leidde tot een verzoek om handhavend optreden. Het besluit van de gemeente hiertoe niet over te gaan werd uiteindelijk bekrachtigd door de Raad van State.

VERGUNNING De gemeente ziet geen reden het gebruik van de kachel op korte termijn te beëindigen. Met de sloop van de stallen verdwijnt bovendien, zo geeft het college aan, de noodzaak tot het verwarmen hiervan en vervalt zowel de vergunning voor het houden van de mestkalveren als het stoken van de kachel.

Het mee laten tellen van de mestkelders als sloopmeters valt niet binnen het functieveranderingsbeleid en wordt daarom afgewezen. Ook bij eerdere aanvragen is steeds deze stelling ingenomen en het college ziet geen reden hiervan bij dit verzoek van af te wijken.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie