Het Paashuis bracht maaltijden rond in de wijk.
Het Paashuis bracht maaltijden rond in de wijk. Teuno Blankesteijn

Terugblikken op 2020: ‘Dankbaar dat Paasbossers naar elkaar blijven omzien’

31 december 2020 om 14:00 Corona

NIJKERK Als één onderwerp in 2020 het nieuws domineerde, dan was dat wel de coronacrisis. Corona raakte ons allemaal op een of andere manier en in alle sectoren waren de gevolgen voelbaar en merkbaar. Van ondernemers tot scholen, buurthuizen en ziekenhuizen. Stad Nijkerk.nl blikt met inwoners van de gemeente Nijkerk, die in deze sectoren werkzaam zijn, terug op een bewogen jaar. Het Paashuis is één van de buurthuizen die in coronatijd actief bleef. Ze kijken terug op 2020 met gemixte gevoelens.

Ook het Paashuis moest tijdens de eerste lockdown haar deuren sluiten. Teuno Blankesteijn: ,,Toen we helemaal dicht waren, zijn er vrijwilligers met gasten gaan wandelen. Ook hebben gastvrouwen vaste bezoekers bij de deur bezocht en gebeld om te horen hoe het ging. We zagen dat gasten onderling contact hielden en elkaar bij praktische zaken hielpen.”

We zagen dat gasten onderling contact hielden en elkaar bij praktische zaken hielpen

INITIATIEVEN Het Paashuis heeft in samenwerking met de Zondagschool bloemen uitgedeeld in de wijk, en zo waren er tijdens de coronacrisis meer initiatieven. ,,We zijn maaltijden in de buurt gaan rondbrengen aan alleenstaande buurtbewoners die opgegeven waren door onze gastheren en gastvrouwen. Dankzij sponsoren konden we maaltijden bij de lokale horeca (De Dolle Joncker) inkopen, zodat we ook hen konden steunen en het mes zo aan twee kanten sneed.”

Daarna ontstond het idee van de ‘doorgeeflunches’. Mensen die opgegeven waren door de vrijwilligers, konden een extra lunch opgeven voor een alleenwonend iemand in de buurt. Dit initiatief werd drie keer herhaald en verzorgd door De Schakel, Coava en De Vlaaienwinkel. ,,Daarna hebben we nog ‘soep op de stoep’ gedaan en tot slot een kerstpakket voor de adressen van de doorgeeflunches, uitgebreid met de seniorenwoningen rondom het Paashuis en de ondernemers in het winkelcentrum, als hart onder de riem. Dit betrof 210 kerstpakketjes verzorgd door de Mango en gefinancierd vanuit een fonds dat het Paashuis had aangevraagd.”

We zijn dankbaar voor zegen op het initiatief

UITDAGING Toen het weer mogelijk was om onder strenge voorwaarden open te gaan, besloot het bestuur dat meteen te doen, binnen de RIVM-richtlijnen. Nu, in de tweede lockdown, is het Paashuis beperkt open. Kwetsbare mensen weten inmiddels de weg naar het Paashuis te vinden. ,,Jongerenactiviteiten mogen wel doorgaan en wij hebben recent een mooie drukbezochte game- en filmavond gehouden”, vertelt Blankesteijn. 

De bovenverdieping is opgeknapt, waar jongeren zelf jongerenavonden mogen organiseren. De uitdaging is om te blijven bedenken hoe het Paashuis toch iets kan betekenen voor mensen in de buurt, ondanks de maatregelen. ,,We zijn door onze fondsen heen, maar willen erg graag verder met de doorgeeflunches en maaltijden. We gaan dan ook weer op zoek naar fondsen en sponsoren. Daarnaast willen we een beweegactiviteit gekoppeld aan gamen met en voor jongeren gaan organiseren. Om juist nu jongeren te helpen om mentaal en fysiek gezond te blijven.”

Blankesteijn vond het een intensieve, zorgelijke en spannende tijd: ,,We zijn dankbaar voor zegen op het initiatief en dat de Paasbossers extra naar elkaar zijn blijven omzien.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie