Column: Bezuinigingen

5 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De gemeente staat voor de taak om in de volgende collegeperiode structureel zo'n 4 miljoen te bezuinigingen. De uitdaging is aan de lijsttrekkers. Hoe vult haar of zijn partij 4 miljoen bezuinigingen in? De stemformulieren zijn al klaar. Gaan de partijen voor populaire korte termijn oplossingen, zodat ze stemmen winnen? Of gaan ze voor oplossingen waar Nijkerk op de lange termijn iets aan heeft, maar de partij misschien minder gekleurde vakjes oplevert? 

Inwoners van de gemeente zijn gewend aan bepaalde voorzieningen. Wat gaat er blijven? Wat sneuvelt er? Klopt het bijvoorbeeld dat het sluiten van de zwembaden al helemaal geen punt meer is? Komt er dan wel een nieuw bad? Wordt er bezuinigd op sport? Of wordt sport juist bevorderd, omdat dit weer kosten in de jeugdzorg kan besparen? Hoe belangrijk zijn de groenvoorzieningen voor de partijen? Is het groen voor de burgers om te onderhouden, of is dat een taak van de gemeente?

Ik sprak deze week een winkelier. Zij had van een wethouder te horen gekregen dat de opbrengsten van het parkeergeld weer gaan naar voorzieningen zoals het zwembad. Iets was zij belachelijk vond, want het parkeergeld maakte het volgens haar voor mensen uit Vathorst minder aantrekkelijk om in Nijkerk te gaan winkelen. Zij vroeg zich af waarom de winkeliers de dupe moesten zijn door parkeergeld te heffen. 

Er moet verstandig bezuinigd worden. Dat lijkt me logisch. Maar in verkiezingstijden heb je altijd politici die gouden bergen beloven om zo stemmen binnen te halen. Terwijl de haalbaarheid voor het gemak dan geen aandacht krijgt. Er zullen ook niet populaire maatregelen genomen moeten worden. Jammer, dat partijen in het algemeen onduidelijk blijven over de bezuinigingskoers, die zij willen varen. Maar ja, dat is ook geen leuke boodschap.

De bezuinigingskoers vraagt niet alleen om ballen van de politiek, maar ook om enige uitlegruimte in begrijpelijke bewoordingen. Of je als partij van inwoners het geduld om te luisteren gaat krijgen is natuurlijk de vraag. Een dialoog is ook altijd beter. Daarom roep ik zoveel mogelijk mensen op om naar het Politiek Café op woensdagavond 26 februari te komen. Zeker niet alleen om het geduld op te brengen om te luisteren. Maar vooral om de dialoog aan te gaan, zodat je invloed kan uitoefenen. Kom met kritische vragen. Gaan de belastingen bijvoorbeeld omhoog? Als er veel gebruik wordt gemaakt van de voorzieningen komt er dan automatisch geld bij of gaat de gemeente dan 'ontmoedigen' zodat mensen het lastig wordt gemaakt om zaken aan te vragen. En: als er geld overblijft, blijft dat dan beschikbaar of verdwijnt het dan gauw in de pot algemene middelen? 

Boven de bezuinigingen hangt een grote vraag: hoe groot is van alle financiën het deel waar de raad nog wat over te zeggen heeft? Door alle gemeenschappelijke regelingen zal dat steeds kleiner worden. Gaan ze in een raadsvergadering soebatten over een paar ton, terwijl er via de achterdeur een paar miljoen de deur uitgaat? Gaan de lijsttrekkers op veiligheid varen of durven ze het achterste van hun tong te laten zien? Durf jij als inwoner het achterste van je tong te laten zien? Ik ben benieuwd. Woensdagavond 26 februari, 20.00 uur, bibliotheek Nijkerk. 

Janneke van Heugten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie