PRO21 met warme truiendag in actie voor duurzaamheid

8 februari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - PRO21 heeft tijdens de 'warme truiendag' bij de gemeente de noodzaak voor verregaande verduurzaming van Nijkerk aangegeven.

,,Dit is beter voor ons milieu, creëert werkgelegenheid in de gemeente, en is goed voor onze portemonnee", aldus René Ruesen bij de symbolische overhandiging van een rol isolatiemateriaal aan Thijs Meijer, werkzaam bij de gemeente Nijkerk en begeleider van WijNijkerk, het duurzaamheidsplatform.

Vier jaar geleden op warme truiendag was PRO21 ook in actie, met de focus op het verbeteren van de belabberde energieprestatie van het stadhuis (1,57 op de schaal). ,,Helaas is dit nog niet verbeterd. Een slechte zaak als je de inwoners oproept bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot bijvoorbeeld door hun huizen te isoleren."

De inzet van PRO21 is volgens de partij nu nog breder. Deze maakt zich naar eigen zeggen sterk voor een betere en betaalbare leefomgeving:

overstappen naar hernieuwbare energie van de zon, de wind en uit biogas; energie besparen door beter isoleren van gebouwen en zuiniger transport/productie/verlichting; toepassen van warmtewisselaars en koude/warmte-opslag; afval beter scheiden waardoor dat te gebruiken is als waardevolle grondstof en tot slot betere OV-faciliteiten om scholen, gezondheidszorg en werk beter bereikbaar te maken.

,,De gemeente heeft hierbij een dubbele rol. Enerzijds een opdracht voor zichzelf als het gaat om bijvoorbeeld de eigen gebouwen en als voorbeeldfunctie te werken, anderzijds het op zich nemen van de regierol bij het stimuleren van haar inwoners, het bedrijfsleven, instellingen en verenigingen. Dat dit zeker nodig is, blijkt uit de GDI, de gemeentelijke duurzaamheids index: Nijkerk staat hierin op de 91ste plaats. De buurgemeenten Zeewolde en Putten staan respectievelijk als nr. 1 en nr. 10 op deze index. Er is dus heel veel ruimte voor verbetering."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie