17 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Sfeervolle winterexpositie met schilderijen en beelden bij Galerie Polhus

NIJKERK – Zeker tweehonderd belangstellenden uit het gehele land vonden 12 januari de weg naar Eerste Nijkerkse Galerie Polhus, waar Prof. dr. A.F.M. Brenninkmeijer de opening verrichtte van de nieuwe expositie met het thema ‘Winter’. Hij is de vader van exposant Roderick Brenninkmeijer. De andere kunstenaars zijn: Suus Kooijman, Luuk Huiskes, Stijn Rietman, Thea Figee, Harm Visser en Andrijana Martinovic.

door Anneke Martini

Met gevoel voor humor heette galeriehoudster Janny van Steeg de bezoekers en Professor Brenninkmeijer welkom. Zij memoreerde dat hij ondanks zijn drukke agenda – als ‘afgezwaaide’ Nationale Ombudsman en nu lid van de Europese Rekenkamer – de moeite nam naar Nijkerk te komen. Zij liet zelfs een spreekkoor optreden om hem te bedanken voor zijn bijzondere geste. Hierop antwoordde hij: “Ik vind het een eer deze tentoonstelling te mogen openen, maar ik sta hier ook als trotse vader van Roderick. Vanzelfsprekend heb ik hem gevolgd in zijn kunstenaarschap en heb meegeleefd, ook vanuit Den Haag. Een schilderij of beeld doet zoveel met mensen. (…). Ik ben verheugd deze mooie galerie te bezoeken, waar zoveel valt te genieten en waar hoogstaande, figuratieve kunst is te zien”.

Even leek de deelname van Brenninkmeijer junior bij Polhus – letterlijk – in het water te vallen. “Einde 2013 brak er een gigantische brand uit in mijn atelier in Nijmegen. Gelukkig bleef het bij waterschade en bleven de schilderijen gespaard,” lichtte Roderick toe. Overigens is hij door exposant Stijn Rietman met Polhus in aanraking gekomen en zo is het idee geboren er zijn landschappen en specifieke bosimpressies te tonen.

In deze sfeervolle expositie wordt duidelijk dat ieder het onderwerp ‘Winter’ op een geheel eigen wijze interpreteert, op doek, als beeld of object. De serie “Isselt in de nacht” van Suus Kooijman, in encaustic op paneel roept geheimzinnigheid op in zorgvuldig gekozen pigmenten. Monumentaal zijn de werken in coldpress print op dibond van Luuk Huiskes, met een bijna metafysche leegte. Stijn Rietman heeft een naam opgebouwd in de kunstwereld met zijn olieverfschilderijen op linnen of masonite. Zijn kleurgebruik is decent en warm. Hij exposeert daarnaast in Galerie Mokum te Amsterdam. Thea Figee toont naast haar grote glasobjecten ook schilderijen. Zowel in haar glas als in haar schilderijen beeldt zij de natuur uit. Beide technieken harmoniëren op deze expositie. Harm Visser is nog steeds op zoek naar nieuwe uitwerkingen van zijn impressies die hij opdoet in de natuur rondom Nijkerk. Bekend zijn de schilderijen met de karakteristieke zwarte belijningen, maar hij werkt tevens driedimensionaal in plexiglas. Andrijana Martinovic maakt fijne, aansprekende bronzen beelden en met gevoel legt zij de essentie van een dier vast, soms kwetsbaar, maar ook krachtig.

Galerie Polhus, Spoorstraat 1, 3862 AC Nijkerk, is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur en op afspraak.; 033=2345986 of 06-11455168. www.galeriepolhus.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie