Nieuwjaarsconcert van het Malando Orkest

6 januari 2014 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - In de reeks van vier jaarlijkse concerten verzorgt Stichting Muziek Promotie Nijkerk (SMPN) op zaterdag 18 januari een nieuwjaarsconcert in de Kruiskerk. Na de succesvolle uitvoering van de Messiah van Händel door de Nederlandse Händelvereniging, nu een concert van een totaal ander genre. Opzwepende Zuid-Amerikaanse ritmes, melodieën en dansen zijn het kenmerk van het Malando Orkest met Danny Malando.

De onbetwiste nummer één tango die het Malando Orkest in de vorige eeuw op het programma had staan, is wel de klassieker 'Olé Guapa'. Het orkest heeft een rijke en succesvolle geschiedenis met optredens in theaters zoals Het Concertgebouw in Amsterdam, de Orchard Hall in Tokio en de Festival Hall in Osaka. Vanaf 31 januari tot 6 februari gaan de muzikanten vijf concerten geven in onder meer Beijing, Shanghai en Xiamen in China.

De huidige orkestleider Danny Malando is een kleinzoon van de oprichter Arie Maasland. Deze richtte het muziekgezelschap circa zeventig jaar geleden op onder de naam Malando. Danny leidt dit gerenommeerde orkest met nieuw elan en met frisse ideeën. Het nieuwe theaterprogramma 'Malando Latino' dat in Nijkerk wordt opgevoerd is daar een goed voorbeeld van. Het plezier spat ervan af, mede door het virtuoze spel van violist Ernö Olah. Het belooft een show te worden die voortborduurt op de oude tradities van de Zuid-Amerikaanse muziek. Nieuw is dat er een blazerssectie is toegevoegd, er zijn swingende koortjes die doen denken aan de beroemde Andrew Sisters en er speelt een percussiegroep. Met een andere aanpak, zijn manier van arrangeren en zijn ideeën over de orkestbezetting, heeft Danny een zeer eigentijds en authentiek stempel op het Malando Orkest gedrukt. Dit alles met veel liefde en respect voor de muzikale familietraditie.

Danny Malando zou uiteraard nooit orkestleider van dit beroemde orkest zijn geweest als zijn grootvader daarvoor de fundering niet zou hebben gelegd. Hij speelde als jonge muzikant in zijn eigen band drums en oefende in de kelder onder het huis van zijn grootvader. Dannys vader Evert Overweg was slagwerker in het orkest en getrouwd met de dochter van Arie Maasland. Hij werd na de dood van zijn schoonvader tot 1999 orkestleider.

Ernö Olah en Danny Malando delen de passie en het plezier voor de muziek. Olah is inmiddels ruim veertig jaar concertmeester en is daarmee het enige orkestlid dat onder drie generaties Malando's heeft gespeeld. Hij is Hongaar van origine en omdat zijn vader violist werd bij het Residentie Orkest in Den Haag verliet hij Boedapest. Hij voltooide zijn vioolstudie aan het conservatorium en werd concertmeester hij het Metropole Orkest.

Het concert op 18 januari in de Kruiskerk begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 20 euro inclusief programmaboekje. Kaartverkoop bij Verhoog Muziek, tel. 033-2560444 of online via www.smpn.nl/kaarten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie