Drago Pecenica in KRO De Wandeling

6 december 2013 om 00:00 Nieuws

Hij heeft als vijfjarig jongetje in zijn geboorteland niet kunnen vermoeden dat hij een van de beste realistische kunstenaars van de wereld zou worden. Met houtskool maakte hij op stenen de mooiste tekeningen. ,,Op een omgekeerde wasteil met een krans van bloemen op mijn hoofd fantaseerde ik dat er mensen naar mijn, met punaises aan een hek opgeprikte, tekeningen kwamen kijken. Maar helaas waren er alleen maar rondscharrelende kippen als toeschouwer" kijkt Pecenica terug. Vele jaren later deed hij de toeschouwer verbazen met zijn uiterst gedetailleerde, verfijnde polderlandschappen, met vooral knotwilgen. Hij heeft inmiddels een groot aantal (internationale) exposities op zijn naam staan. Daarnaast zijn er boeken en publicaties verschenen van zijn werk. Vorig jaar was er een bijzondere tentoonstelling in Museum Oud Nijkerk naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag en zijn dertigjarig kunstenaarschap.

NIJKERK - Enige tijd geleden heeft TV Gelderland een programma gemaakt over beeldend kunstenaar Drago Pecenica. Ook het maandblad Het Beste wijdde een artikel aan de begaafde inwoner van Nijkerk. In de KRO Wandeling van aanstaande zaterdag praat Sander de Kramer met hem over zijn bewogen leven in Bosnië en zijn 'nieuwe' leven in Nederland en specifiek in Nijkerk. Drago overleefde, mede dankzij zijn dochtertje, de oorlog in het voormalig Joegoslavië.

Drago Pecenica, getrouwd met musicus Steffi en vader van een dochter en een zoon, is op het platteland van Bosnië geboren. ,,Op mijn zesde heb ik van mijn broer een schetsboek gekregen dat ik helemaal vol tekende. Voor die tijd had ik nog nooit op echt papier getekend. Het talent zit in mijn genen en op mijn vijftiende ging ik naar Sarajevo naar de Hogeschool voor de Kunsten. In mijn tweede studiejaar ging ik op kamers wonen en moest ik helemaal voor mijzelf zorgen, zelf koken bijvoorbeeld. Het was een moeilijke tijd en ik kon maar eens per maand naar huis. Bij alles wat ik deed moest ik zuinig zijn en toen heb ik geleerd op klein formaat te tekenen. Het was moeilijk, maar ik ben er nu veel sterker door. Alles wat je meemaakt, valt je daardoor minder zwaar."

Hij staat aan het begin van zijn kunstenaarschap als de oorlog in het voormalig Joegoslavië uitbreekt. Hij is dan al getrouwd en heeft zijn dochter. Maandenlang houdt het drietal zich schuil in een kelder en overleeft door het eten van paddenstoelen en planten.

Na vijf maanden ontvluchten Steffi en Drago met hun jonge dochtertje in 1992, met hulp van Nederlandse vrienden, naar ons land. Op hun vlucht staan zij oog in oog met een soldaat die heel foute bedoelingen heeft met Drago. Maar dankzij zijn dochtertje werd dit gelukkig voorkomen. Een jaar later arriveerden zij in Nijkerk en het gezin settelde er zich.

> De Wandeling met Drago Pecenica wordt uitgezonden op 14 december op Nederland 2 om 18.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie