Regionale verdeling huurwoningen uitgesteld

4 december 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Op termijn gaat Nijkerk meedoen aan een nieuw verdeelsysteem voor sociale huurwoningen. Samen met andere gemeenten als Amersfoort, Bunschoten, Leusden, Eemnes en Woudenberg. Maar nu nog even niet. De gemeenteraad stuurde de wethouder terug naar de onderhandelingstafel.

door Henk Brinkman

In het nieuwe regionale systeem kunnen huurders ook voor een huurwoning in de andere deelnemende gemeenten in aanmerking komen. Maar omdat er grote verschillen zijn tussen de gemeenten op de manier waarop de huurwoningen worden toegewezen is er een overgangsregeling voorgesteld voor een termijn van drie jaar. En daar zit hem de pijn voor een aantal politieke partijen. De meest uitgesproken criticus was Marieke Doddema (CU-SGP). ,,Nijkerkers komen op achterstand. Inwoners van andere gemeenten, vooral Amersfoort met zijn lange wachtlijsten. Maar de kans dat Nijkerkers in die andere gemeenten terecht kunnen is nihil." Ook wil de partij dat er een veel steviger, juridische basis komt om het convenant, mocht het in de praktijk niet goed lopen, weer open te kunnen breken. Ries van Elteren (Lokaal Belang) en Joop van Ruler (CDA) sloten zich bij deze kritiek aan. Van Elteren las dat voor Nijkerkerveen kan worden besloten dat 30 procent van de huurwoningen door de Goede Woning aan Veenders worden toegewezen. Hij wees erop dat die formulering eerst stelliger was. Bovendien wil hij dat voor heel Nijkerk. Boudewijn van der Woerd (VVD) was genuanceerder in zijn kritiek, maar sloot zich uiteindelijk wel bij de kritische vragen aan Alleen PRO21-woordvoerder Eghard Kouwenhoven was positief over het voorstel. Volgens hem zijn er juist kansen voor starters op de huurmarkt om eerst in Amersfoort te gaan wonen en later weer naar Nijkerk terug te keren.

Wethouder René Windhouwer kwam tot de conclusie dat de raad hem weer naar de onderhandelingstafel terug wilde sturen. Hij vroeg de raad om het voorstel toch aan te nemen, maar tegelijk in een motie uit te spreken welke onderdelen moeten worden gewijzigd. Maar ook daar wilde de meerderheid niet aan. Op voorstel van Marieke Doddema werd het voorstel aangehouden tot 19 december. Dan moet er ook een goede motie gereed zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie