'Corlaer is geen onveilige school'

27 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Arend Smit, rector van het Corlaer College, is aangeslagen door alle gebeurtenissen van de afgelopen week. ,,Het beeld dat in de media van onze school is gecreëerd klopt niet. Als in sommige kranten staat dat het hier onveilig is voor leerlingen, dan grijpt dat iedereen heel erg aan."

door Henk Brinkman

Vorige week woensdag ontstond op de VMBO-afdeling van het Corlaer College een vechtpartij tussen twee leerlingen, waarbij anderen zich aansloten. Een filmpje van de vechtpartij belandde op You Tube en daarna verschenen er veel berichten in kranten, op websites en zelfs op tv. Smit heeft zich geërgerd aan de teneur van de verhalen. ,,Je moet niet vergeten dat we het hier over toch kwetsbare leerlingen hebben. Dit filmpje kreeg een enorm effect. Dat hakt erin bij hen." Smit vertelt dat de vechtpartij begon met een ruzie tussen twee leerlingen over muziek. ,,Het verhaal dat het over hardstyle-muziek ging klopt. Maar dat het heel erg uit de hand liep, dat deel klopt niet. Leraren grepen snel in."

Twee leerlingen verwijderd

Inmiddels heeft de school de zaak onderzocht. Smit: ,,Twee leerlingen zijn definitief van school verwijderd. Negen leerlingen zijn enkele dagen geschorst, maar zijn inmiddels weer terug op school. Zij hebben wel meegedaan aan de vechtpartij, maar waren meer meelopers. Sommigen geven, dat zij zelf ook niet snappen, waarom ze meededen. We hebben gesprekken gevoerd met deze leerlingen, maar ook met hun ouders." Voor de twee leerlingen die definitief niet meer welkom zijn op school, wordt een plek op een andere school gezocht. In één geval is dat al gelukt. Voor de ander wordt nog een oplossing gezocht.

Arend Smit las de verhalen met stijgende ergernis. ,,Ik las dat een moeder stelde dat problemen met buitenlandse jongeren in de doofpot worden gestopt. Ik werd samen met diezelfde moeder geïnterviewd door Radio 5. Daar nam zij een groot deel van haar woorden terug en zei dat haar woorden uit zijn verband waren gerukt."

Hij bestrijdt dat er een onveilig klimaat heerst. ,,Anders zou de school niet zo positief worden beoordeeld in de lijst van onderwijssocioloog Dronkers. Onze Havo-afdeling kreeg een 10, het VWO een 9,5. Maar ook de VMBO afdelingen kregen een 7, een 7,5 en een 8. Dat krijg je echt niet als er een onveilig klimaat is voor leerlingen. In de gangen hebben we camerabewaking, zodat we daar incidenten, die altijd wel eens voorkomen, direct aan kunnen pakken. We besteden heel veel zorg aan leerlingen die het niet trekken. Daarvoor hebben we een aparte ruimte gecreëerd, de backup ruimte."

Smit zegt dat hij en de heel staf van leraren wel lering willen trekken uit het gebeuren. ,,Er zijn leerlingen met heel verschillende culturen, allochtoon, autochtoon, stedelijk en platteland. Er zijn ook al verschillen tussen techniek en administratieve opleidingen. We merken dat er veel vooroordelen bestaan. Daar moeten we het over hebben. Deze week heb ik in de weekopening de nadruk gelegd op verbinding tussen mensen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie