Sparta Nijkerk uit districtsbeker Oost

26 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK – Een topwedstrijd op papier tussen twee Hoofdklassers in de districtsbeker tussen Sparta Nijkerk en VVOG. In de praktijk viel de uitvoering tegen met een 1-1 eindstand als resultaat. De Harderwijkers trokken in de strafschoppenserie aan het langste eind.

Speciaal voor dit bekerduel was het kampioensteam van 1965/1966 van Sparta Nijkerk uitgenodigd. Nijkerker Jan Kamphorst was één van hen en zag Sparta Nijkerk uitgeschakeld worden. “Al met al was het toch een matig duel. Er was veel balverlies en rommelig spel. Jammer van het resultaat voor Sparta Nijkerk, maar het was toch een zeer geslaagde middag.”

Met dertien ploeggenoten van destijds werd het duel bekeken. “Dat was toch heel bijzonder. Enkelen van hen had ik al meer dan 30 jaar niet gezien. Zelf kom ik nog regelmatig bij Sparta Nijkerk, maar ook bij NSC en Veensche Boys.”

De oud-spelers zagen VVOG al vroeg in de wedstrijd de leiding nemen na weifelend optreden in de Nijkerkse defensie. Samir Merraki profiteerde optimaal: 0-1. Een kleine tien minuten later volgde de gelijkmaker uit een strafschop, die Guido de Graaf onberispelijk benutte voor de 1-1.

Na de gelijkmaker had Sparta Nijkerk het betere van het spel. In de tweede helft mochten de Nijkerkers het zichzelf aanrekenen dat het duel niet beslist werd in de reguliere speeltijd, want kansen waren er voldoende. De Harderwijkers waren echter ook dichtbij een treffer. Beide ploegen scoorden niet, dus moesten strafschoppen de beslissing brengen.

“Mijn ploeggenoten zeiden dat ik op doel moest gaan staan,” zegt Kamphorst. “Dat is absoluut geen verwijt naar Rijnvis, maar het stoppen van strafschoppen was vroeger een specialiteit van me. Dat kwam door de goede opleiding die ik kreeg van Paul van Zoghel, de vader van de meer bekende Nico. Als zestienjarige kwam ik bij NSC onder de lat en later ben ik bij Sparta Nijkerk gaan keepen. Bij beide verenigingen heb ik het erg naar mijn zin gehad.”

Het hedendaagse voetbal is niet echt te vergelijken met destijds vindt Kamphorst. “Zeker met dat kunstgras gaat het veel sneller.” Dat zou volgens de oud-doelman een andere tactiek vereisen. “Ik vind dat ploegen soms teveel achteruit lopen. Waarom niet verdedigen op twintig meter voor je doel? De ballen die er dan doorheen komen, zijn voor de keeper en daar heeft hij dan ook goed zicht op. Als iedereen dicht op elkaar staat, is het voor een keeper toch lastiger met veel spelers vlak voor hem.”.

De Spartaanse keeper was niets te verwijten zaterdag aldus Kamphorst. “Een prima keeper. Bij de strafschoppen moet je een beetje geluk hebben, maar je moet ze vooral zelf scoren.” Dat laatste lukte Tim Krux niet, terwijl de VVOG-ers wel scoorden en dus werd Sparta Nijkerk uitgeschakeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie