SMPN presenteert concertuitvoering Messiah

15 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het oratorium Messiah van Georg Friedrich Händel wordt op zaterdag 30 november, op uitnodiging van Stichting Muziek Promotie Nijkerk, door de Nederlandse Händelvereniging in de Kruiskerk uitgevoerd. Dit gezelschap treedt traditioneel op in Naarden en is een absoluut hoogtepunt in de tijd voor Kerstmis. Mede dankzij de uitstekende akoestiek van de Kruiskerk is dit de achtste keer dat het gerenommeerde gezelschap naar Nijkerk komt.

door Anneke Martini

Het koor van de Nederlandse Händelvereniging, bestaande uit circa honderd leden, is in 1946 opgericht om vooral koorwerken van deze componist te zingen en neemt in ons land een vooraanstaande plaats in. Maar ook in het buitenland geniet het koor grote bekendheid. Het mag dan ook bijzonder worden genoemd dat de SMPN het illustere gezelschap naar Nijkerk brengt.

De solisten zijn Hanneke de Wit, sopraan, Carina Vinke, alt, Peter Gijsbertsen, tenor, Huub Claessens, bas-bariton, David Jansen, klavecimbel en Wybe Kooijmans, orgel. De muzikale uitvoering wordt verzorgd door het Koor van de Nederlandse Händelvereniging en het Holland Symfonie Orkest. Andrew Wise heeft de algehele leiding. Deze solisten hebben een klinkende carrière opgebouwd.

Hanneke de Wit studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vervolgens aan de Nieuwe Opera Academie. Zij sloot deze studie tien jaar geleden cum laude af. Een jaar later won zij het prestigieuze Cristina Deutekom Opera Concours. Hierna volgden meerdere onderscheidingen, optredens en tournees.

Carina Vinke treedt al sinds haar negende op in binnen- en buitenland en wordt geprezen om haar zeldzaam donkere, warme stem alsmede haar dramatisch talent. Als soliste maakte zij haar debuut in het Concertgebouw met missen van Joseph en Michael Haydn met koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging. Zij studeerde solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Peter Gijsbertsen studeerde op het conservatorium af in solozang, volgde onder meer lessen bij Cristina Deutekom en was in 2012 drievoudig winnaar op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch. Hij zong onder meer de tenorsolo's in de Matthäus Passion van Bach.

Hubert Claessens studeerde solozang en saxofoon aan het Conservatorium van Maastricht en volgde er tevens de muziekdramatische opleiding; hij studeerde er cum laude af. Claessens beschikt over een breed repertoire en wordt derhalve vaak gevraagd voor onder meer passies.

Ook David Jansen op klavecimbel en Wybe Kooijmans op orgel zijn musici van hetzelfde hoge niveau als het koor, orkest en de solisten. Andrew Wise is als docent verbonden aan de vocale afdeling van het Conservatorium in Antwerpen, is pianist en sinds 2011 dirigent van de Nederlandse Händelvereniging.

Messiah

De eerste uitvoering van de Messiah vond plaats in 1743. Het werd het hoogtepunt van het gehele theaterseizoen en de componist werd toegejuicht zoals nu de supersterren in de popwereld. De uitvoeringen in de jaren erna werden steeds enthousiaster ontvangen en vanaf die tijd is de uitvoering van dit oratorium een jaarlijkse traditie geworden. De Messiah is uitgegroeid tot Händels meest uitgevoerde werk.

> Het concert in de Kruiskerk, Venestraat 44 begint om 19.30uur. Toegangsprijs 25 euro. Kaarten te koop bij Verhoog Muziek, 033-2460444, de Hoevelakense Boekhandel 't Laakmannetje, 033-2534843 en online via www.smpn.nl/kaarten www.smpn.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie