Plan Colenbranderstraat mag door

5 november 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De gemeenteraad heeft ingestemd met de bouwplannen voor het weilandje aan de Colenbranderstraat. Wel werd in een wijzigingsvoorstel vastgelegd dat er geen afwijking mag plaatsvinden van de bouwhoogtes van de nieuw te bouwen woningen aan de Colenbranderstraat.

door Henk Brinkman

Bewoners van de Colenbranderstraat stelden vooraf in een inspraakreactie dat zij de handdoek in de ring gooien, vermoeid als zij zijn na jarenlange strijd om de plannen te verbeteren. Zij zijn hun vertrouwen in de politiek kwijtgeraakt. Inspreker Van den Bosch: Wij zijn op een eindpunt gekomen. Ik ben eigenlijk gek dat ik dit allemaal heb gedaan. Het is de verantwoordelijkheid van de raad." Zijn collega Schimmel: ,,Ik voel me in de steek gelaten."

Joop van Ruler (CDA) en Boudewijn van der Woerd (VVD) stelden daartegenover dat de raad wel in moest stemmen met de plannen, maar dat er ook flink aan omwonenden tegemoet was gekomen. Van Ruler: ,,Het is een totaal ander plan dan wat er enkele jaren geleden voorlag." Hij brak wel zijn staf over de communicatie - of het gebrek daaraan - met de bewoners van de Colenbranderstraat. Hij diende een wijzigingsvoorstel in om ervoor te zorgen dat de bouwhoogte van de woningen aan een maximum wordt gebonden. In bijna elke bouwvergunning is een afwijkingsbevoegdheid van 10 procent opgenomen. Van Ruler wilde die mogelijkheid schrappen.

Ook Boudewijn van der Woerd (VVD) betreurde de opstelling van de bewoners, al begreep hij die wel. ,,Maar er is wel het nodige aan de plannen veranderd." Hij steunde het voorstel van het CDA.

Ries van Elteren (LB) en Patricia van der Hurk (PPP) meenden dat er meer had kunnen worden gedaan met de voorstellen van omwonenden. Zij hekelden de slechte communicatie vanuit projectontwikkelaar Lithos.

In de laatste weken hebben omwonenden nog voorgesteld om de ontsluitingsweg van het bouwplan niet op de Colenbranderstraat aan te sluiten, maar via het woonwijkje De volharding. Wethouder René Windhouwer stelde dat dit voorstel niet realistisch was vanwege de benodigde ruimte en de verkeersveiligheid. Het wijzigingsvoorstel om de bouwhoogte op het maximum vast te leggen stuitte volgens hem niet op bezwaren van projectontwikkelaar Lithos (vorige week in deze krant ten onrechte aangeduid als Mitros - HB).

CDA, VVD, CU-SGP en PRO21 stemden in met het voorstel. LB en PPP stemden tegen. Het amendement om de bouwhoogte te fixeren werd raadsbreed gesteund.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie