Raad steunt plan Colenbranderstraat tegen wil en dank

15 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - ,,We stemmen in met dit plan, maar tegen wil en dank." Marieke Doddema (CU-SGP) verwoordde daarmee de gevoelens van vrijwel de hele raadscommissie over het bestemminsplan voor woningbouw op het weilandje aan de Colenbranderstraat.

door Henk Brinkman

,,Gene proactieve houding projectontwikkelaar", aldus Joop van Ruler (CDA). ,,De communicatie met omwonenden is ver onder de maat", oordeelde Marieke Doddema. ,,Burgerparticipatie is iets anders dan mensen laten wennen aan het onvermijdelijke", zei Patricia van der Hurk (PPP) ,,De communicatie over de plannen had beter gemoeten," zei Marly Klein (VVD). ,,Dit is gebrekkige communicatie", vulde Eghard Kouwenhoven (PRO21) aan. ,,Hoe zit het nou eigenlijk met die communicatie?" vroeg Frans van As (LB).

Deze opmerkingen bepaalden de toon van het debat over het plan om woningbouw aan de Colenbranderstraat mogelijk te maken. Drie van de omwonenden spraken in namens alle bewoners van de Colenbranderstraat. Anna van Delen verhaalde van een ouder echtpaar dat nog eens naar de geboortegrond in Nijkerk terugkeerde en moest constateren dat al et oude was verdwenen. Haar buurman Van den Bosch vroeg zich af waar de antwoorden waren op de vragen die omwonenden 1,5 jaar geleden op een informatiebijeenkomst hadden gesteld. ,,Wijn hebben niks meer gehoord." Van den Bosch stelde dat omwonenden begrepen dat er gebouwd mag worden, maar ,,het is te massaal en te hoog. Dit past niet op deze plek."

Toch wilde de raad instemmen met het plan. Enerzijds omdat er voor de grondeigenaar rechten zijn om te bouwen. Als die rechten worden ingetrokken, volgt er een schadeclaim. Anderzijds omdat enkele jaren geleden de raad heeft gekozen om voor de groei van de bevolking woningen niet meer in uitlegwijken te bouwen, maar daarvoor gebruik te maken van inbreidingslocaties. Daar is ook een notitie voor geschreven, waarin vooral gehamerd werd op goede communicatie met omwonenden van dergelijke locaties, omdat de impact van nieuwbouw voor hen groot is. In het verleden is dat ook diverse malen gebleken, al zijn er ook voorbeelden waarbij planontwikkelaars vroegtijdig in gesprek gingen met omwonenden en daarover zodanig communiceerden dat de plannen niet meer op tegenstand stuitten. De bewoners van de Colenbranderstraat hebben dat niet mogen ervaren. Voor hun gevoel zijn zij nooit echt gehoord. Niettemin zijn er forse aanpassingen aan de oorspronkelijke bouwplannen gepleegd. Een appartementencomplex is geschrapt, nadat wethouder René Windhouwer de projectontwikkelaar daarvoor compensatie toezegde in mogelijk Nijkerkerveen.

De raadsleden deden nog een laatste beroep op de wethouder en de projectontwikkelaar om over de laatste details nog eens in overleg te treden met de omwonenden om te zien of er op details nog aan hun wensen tegemoet kan worden gekomen binnen het kader van het nu voorliggende bestemmingsplan. De gemeenteraad moet op 31 oktober een besluit nemen.

Fotobijschrift: Het weiland aan de Colenbranderstraat wordt bebouwd met woningen. Huidige bewoners hangen de feestvlag van Nijkerk halfstok.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie