Column Cactus: Creoolse Sint met albino Pieten

14 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Kunstenaar Quincy Gario maakt ook dit jaar weer bezwaar tegen de inzet van 'Zwarte Pieten' tijdens de intocht van de Goedheiligman. In Niekark gaat het roer van de stoomboot ook radicaal om!

De aankomst van Sint Nicolaas moet anders. Een feodale blanke Sint met zijn onderdanige en onderdrukte zwarte slaven is niet meer van deze tijd. Ook burgemeester Renkema heeft zich gebogen over de kwestie. De intocht van Sint zal nooit meer als vroeger zijn.

We zoeken een pikzwarte bosneger (pleonasme, ik weet het, net als de 'witte sneeuw'), een creool van het type Clarence Seedorf, en die hijsen we in het pak van de Goedheiligman. Misschien kan Gerard van den Tweel er eentje het land binnensmokkelen op één van zijn vele dienstreizen van en naar Curacao. De nieuwe Sint is daarmee dan ook de enige kleurling. Veranderen prima, maar dan wel rigoureus. Als Pieten worden honderd albino's, die al minimaal twintig jaar niet meer zijn blootgesteld aan het zonlicht, zo wit als lijken, gerecruteerd. In plaats van een zweep en een zak krijgen de 'Pieten nieuwe Srijl' een kalashnikov. Dit past veel beter bij het vijandbeeld dat kinderen tegenwoordig hebben van TV en videogames. We kunnen dan altijd nog zien of we volgend jaar op zwaardere wapens moeten overgaan, mocht het zo zijn dat de kalashnikovs niet voldoende indruk op de kinderen maken.

De overweging om Sint in plaats van een staf een vlammenwerper te geven, hetgeen, zeker in het donker, leuke effecten kan geven, is door de burgemeester in verband met brandgevaar verboden. 'Eerst dit jaar maar eens kijken hoe het loopt, dan kunnen we volgend jaar altijd nog zwaarder materieel gebruiken', was het commentaar van een serieuze Renkema. Inmiddels is ook een keuze bepaald voor het snoepgoed. Dat zal bestaan uit gedroogde stukjes halal schapenbiefstuk. Ook hier is de burgemeester duidelijk: 'dat lust iedereen, ongeacht kleur of afkomst, en is gezond, zowel voor christen- als moslimkinderen een delicatesse'. Als eerste bezuinigingsmaatregel van het college wordt voor dit snoepgoed over enkele weken een kudde schapen, die nu nog met subsidie de dijken begraast, 'geruimd'. 'We moeten keuzes maken', aldus de burgemeester.

De binnenkomst van Sinterklaas en zijn gevolg zal niet meer per boot plaatsvinden. Burgemeester Renkema: 'Boten kunnen gelinkt worden aan ons koloniale verleden. Kinderen zien dan in gedachten galeislaven die zich in het zweet werken en slaag krijgen. Niet doen dus' geeft Renkema zijn doordachte plan nader vorm. 'Sinterklaas komt dit jaar zowel letterlijk als figuurlijk uit de lucht vallen. Zomaar ineens zal hij op de kade staan, omringd door trouwe albino's. Hoe hij dat doet? Ja, hij is natuurlijk niet voor niets een Goed en Heilig man. Hij heeft ook nog wel wat lijntjes naar het Vaticaan, dus dat komt heus goed. Laat de kinderen vooral in wonderen blijven geloven'.

Een paard kunnen we dit jaar ook vergeten. 'Vlakbij de haven is een gerenommeerde paardenslager gevestigd. Kunnen wij het dat edele dier aandoen dat ze de hele dag denkt dat ze daar zal eindigen? Paarden zijn intelligente dieren, in hun grote hoofd gaat heel wat om. Zeker schimmels kunnen heel zenuwachtig worden als ze de nabijheid van een paardenslager vermoeden', zegt een overtuigend klinkende burgemeester.

Sinterklaas zal dit keer op een kameel door Nijkerk rijden. 'Onze allochtone medeburgers krijgen daar een goed gevoel bij. Al die jaren hebben zij een blanke Sint op een schimmel gezien, ze hebben recht op een kameel en voor volgend jaar hebben we al een olifant besteld want onze Afrikaanse stadgenoten willen ook wel eens wat'.

Cadeautjes? 'Ach, de crisis doet z'n werk. En laten we anders maar eens een jaartje overslaan en het pakhuis van de Voedselbank vullen in plaats van een nieuwe tablet, de laatste racistische en gewelddadige videogame of de zoveelste ultramoderne elektrische tandenborstel annex neus- en schaamhaarbedwinger te vragen. Daar is ook niks mis mee.'

Burgemeester Renkema kijkt reikhalzend uit naar zijn ontmoeting met zwarte Klaas, honderd Albino's, halal snoepbiefstuk, kalashnikovs en een ongetwijfeld imposante kameel...

Na 600 jaar eindelijk gerechtigheid!

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie