Vijftigste sterfdag Van de Hulst herdacht met festival

13 september 2013 om 00:00 Nieuws

UTRECHT - Dit najaar wordt in Utrecht een groot festival georganiseerd naar aanleiding van de vijftigste sterfdag van W.G. van de Hulst sr. Hij was sterauteur van de Nijkerkse uitgeverij Callenbach.

Eén van Nederlands bekendste kinderboekenschrijvers, W.G. van de Hulst (1879-1963), overleed vijftig jaar geleden. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis vinden in het najaar diverse feestelijke activiteiten plaats in Utrecht, de stad waar Van de Hulst zijn gehele leven heeft gewoond en gewerkt. De jubileumviering strekt zich als een klein festival uit over de maanden september tot en met november en gaat op 21 september feestelijk van start in de Utrechtse Geertekerk.

Nieuwe verhalen

Van de kinderboekenschrijver zijn onlangs twee nieuwe verhalen aangetroffen. Literatuurhistoricus Niels Bokhove kwam de verhalen op het spoor tijdens de voorbereiding voor festival : ,,De schrijversopstand tegen de Boekenweek van 1963 is een van de redenen dat de verhalen nog niet eerder zijn gepubliceerd."

Schrijversopstand

Het verhaal 'De jongen' schreef Van de Hulst in opdracht van de gemeente Utrecht ter gelegenheid van de Boekenweek in 1963, het jaar waarin hij stierf. Bokhove: ,,Het zou een prachtig gebaar zijn om 'De jongen' samen met het andere nieuw ontdekte verhaal 'Herinnering' alsnog te overhandigen aan de burgemeester van Utrecht tijdens het W.G. van de Hulst-festival dit najaar. We zijn in overleg met de erven van W.G. van de Hulst over de publicatie van de verhalen." Op zaterdag 21 september is Bokhove één van de sprekers tijdens de feestelijke herdenking van het 50ste sterfjaar.

Het programma is te vinden op www.hetliteratuurhuis.nl/festivals/wgvdhulstfestival.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie