Platform duurzaamheid gelanceerd

4 september 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - ,,De olieprijzen blijven stijgen, dus alles wat je kunt doen om je energielasten terug te dringen of zelfs tot nul te reduceren, is meegenomen." Dat zei Ronald Serné van het adviesbureau energiezuinige woningen, Nulwoning.nl, dinsdagavond bij de lancering van het Platform WijNijkerk.

door Henk Brinkman

Hij woont zelf in een zogenoemde nulwoning. Een woning die meer energie oplevert dan verbruikt. ,,Niks geen geitenwollen sokken gedoe. Ik hecht belang aan comfort, maar ook aan gezondheid. En ik wil op de centen letten." Hij vertelde over zijn woning die is opgetrokken van hout en leem. En met de foto's liet hij zien dat zijn woning van alle gemakken als een douche en een moderne keuken is voorzien met veel glas en mooie wit gestucte muren. Serné is altijd bezig om ideeën uit te proberen en dat resulteert erin dat zijn woning niet alleen energieneutraal is, maar zelfs energie oplevert. ,,Mijn huis produceert zoveel stroom dat mijn elektrische auto 36.000 km per jaar van die stroom kan rijden. Dat kan nog beter. Per jaar rijd ik ongeveer 55.000 kilometer. Mijn huis moet die energie kunnen opleveren." Met maatregelen als goede isolatie, luchtdichte deuren en ramen en systemen om warmte terug te winnen heeft hij dit doel bereikt. En volgens hem is dat voor iedereen bereikbaar in de nabije toekomst.

Wethouder René Windhouwer ging in op het doel van het Platform WijNijkerk. ,,De overheid heeft toe nu toe altijd de kar getrokken, maar dat is lang niet voldoende om de klimaatdoelen te bereiken. Daarvoor moet het initiatief uit de samenleving zelf komen. Mensen hebben zoveel ideeën. Er is zoveel creativiteit. Met dit Platform willen we bereiken dat mensen met elkaar in contact komen, kennis en ideeën uitwisselen en allerlei initiatieven ontplooien." Op de vraag van debatleidster Mirella Sterrenburg wat Windhouwer er nu verder aan wil gaan doen, antwoordde Windhouwer: ,,Niet zoveel. Vooral op mijn handen zitten en de samenleving niet voor de voeten lopen. En zeker geen oordeel uitspreken over de ideeën die worden ingebracht."

Windhouwer gaat wel de strijd aan om te worden uitgeroepen tot de duurzaamste wethouder van Nederland. Een strijd waaraan zo'n 40 wethouders meedoen. ,,Ik zoek nog stemmen, maar ook ideeën om energie te besparen." Eén van de aanwezigen deed hem onmiddellijk een idee aan de hand. Hij vertelde dat hij een GFT-oplossing had. ,,Ik heb drie kippen: Geeske, Femke en Tooske. Samen GFT geheten. Zij ruimen mijn gft-afval op en ik kan daarvan weer de eieren eten."

Ook Nijkerker Peter van de Lugt vertelde over zijn pogingen een schuur bij zijn woning aan de Bulderweg duurzamer te maken. Die schuur gebruikt hij als werkruimte, maar het energie verbruik was wel heel hoog. ,,Ons gasverbruik was driemaal zoveel als bij een normale woning." De schuur/werkruimte heeft hij geïsoleerd met lagen cellulose - gemalen oude kranten - van 30 centimeter dik. Er is dubbel glas geplaatst en hij heeft een warmte terugwinningssysteem aangelegd. ,,Alleen in de winter hebben we nog de hulp van een kleien houtkachel nodig om het behaaglijk warm te hebben. Het gasverbruik is daarmee sterk teruggelopen."

Op de vraag of dit soort initiatieven ook haalbaar zijn voor mensen met een modaal inkomen in een wat oudere eengezinswoning in een rijtje, antwoorden zowel Serné als Van de Lugt bevestigend. Serné: ,,Wil je het groot aanpakken met isolatie, driedubbel glas en zonnepanelen op je dak dan ben je al gauw 30.000 euro kwijt. Maar je kunt ook klein beginnen. Zeker oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd. Daar kun je al mee beginnen." Van de Lugt: ,,Als de CV-ketel aan vervanging toe is, kun je goed kijken wat er voor ketels te koop zijn. Nieuwe ketels besparen toch weer energie."

Het Platform WijNijkerk is te vinden op www.wijnijkekr.nl. Daarop is ook informatie te vinden over de wedstrijd om het beste duurzame idee van Nijkerk die in oktober van start gaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie