3 september 2013 om 00:00 Nieuws

Messentrekkerij...

Je kunt je afvragen wat Niekark en de Niekarkse haven uit historisch oogpunt met sleepboten hebben, maar dat het zaterdag in de havenkom en in de stad een ongekende drukte zal zijn, is nu al wel zeker. Ook de Sleepbootdagen staan natuurlijk in het teken van Nijkerk600, het jubileumjaar dat zo stiekemweg al weer het einde nadert. Lang naar uitgezien, veel mooie activiteiten gehad, voor herhaling vatbaar, zou ik zeggen. Wat ook zeker niet mocht ontbreken, iedere grote stad heeft het tegenwoordig, een onvervalste en heftige steekpartij.

Tijdens de Nacht van Nijkerk was het raak. Rond het middernachtelijk uur flitsten messen in de duisternis en in de buurt van de Rabobank werden enkele lieden bijna met een enkele reis naar de eeuwige jachtvelden gedirigeerd. Het onderzoek is in volle gang en hopelijk worden de daders in de kraag gevat. Dat ze de volgende dag waarschijnlijk weer op vrije voeten zijn, is een onvolkomenheid en tevens vanzelfsprekendheid in onze maatschappij waar normaal denkende mensen nooit aan zullen wennen. Het simpele feit dat feestelijkheden als de Nacht van Nijkerk ontsierd worden door dit soort gewelddadige incidenten is, zo vrees ik, een gegeven waar we aan moeten wennen.

Een paar duizend mensen in de stad, de meesten met de allerbeste bedoelingen om er een gezellige avond van te maken, maar onder hen toch een stel primaten die het nodig achten zich te bewapenen en met messen (en wie weet welke wapens nog meer) naar het festijn te komen. Wat doe je eraan? Ach, zo'n zeshonderd jaar geleden liepen er in Niekark ook zat messentrekkers rond. Dan keken ze ook niet op een dode min of meer. Middeleeuwse toestanden waren dat. Je zou haast denken dat de steekpartij tot de feestelijkheden van Nijkerk600 behoorde. Een in scène gezet opstootje, net als vroeger.

Maar niets is minder waar. Het was wel degelijk menens. Zonder pardon werden enkele mensen neergestoken, of dat ernstig letsel dan wel de dood tot gevolg heeft dat zien we later dan wel weer. Lang leve de messentrekkerij. Wat nog erger is, het ambulancepersoneel werd belemmerd in haar werkzaamheden. Ook al zo'n nieuwe trend: ambulancebroedertje pesten. Wat is dit voor idioterie? Zijn de gasten die zich hieraan tijdens de Nacht van Nijkerk hebben schuldig gemaakt in de kraag gevat? Nee? Waarom niet? Waarom zijn deze mafkezen niet gelijk keihard in de boeien geslagen? Met hun harses op het plaveisel van het Plein geplet? Onvoorstelbaar. Ach, ik snap ook wel dat het uitschrijven van een parkeerbon een stuk eenvoudiger is... Maar je blijft toch met je poten van hulpverleners af! Of kraam ik nu onzin uit?

De Nacht van Nijkerk zal nooit meer hetzelfde zijn. Er zullen volgend jaar ongetwijfeld maatregelen worden getroffen, preventief. Dat zal een steekpartij niet kunnen voorkomen. Als ik besluit om naar de Nacht van Nijkerk te gaan en een broodmes in mijn zak stop om een onderlinge vete ten overstaan van een duizendkoppig publiek uit te vechten... dan doe ik dat. Maar geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt.

Dat geldt gelukkig voor de meeste Niekarkers.

Zaterdag lekker met z'n allen naar de sleepboten kijken.

Dat kan prima zonder mes!

En als jullie al van plan zijn om een mes te gebruiken, doe het dan op het terras van een van de horeca-etablissementen om een lekkere malse biefstuk aan te snijden......daar zijn messen prima geschikt voor.

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie